Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Νέα αεροπορική τραγωδία Συντριβή ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά


Συντριβή ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά
Συγγενείς των επιβατών μόλις έχουν πληροφορηθεί το τραγικό νέο   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κάιρο
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο του Σινά. Αεροσκάφος ρωσικής εταιρείας που εκτελούσε δρομολόγιο από το αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ προς την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Λίγο μετά την περιπετειώδη επιβεβαίωση της συντριβής του αεροσκάφους σε δύσβατη περιοχή στο κέντρο της Χερσονήσου, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαήλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να οργανωθεί η επιχείρηση στον τόπο της συντριβής.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στο αεροσκάφος τύπου Airbus Α-321 επέβαιναν 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα. Από τους επιβάτες, οι 138 ήταν γυναίκες, 62 άνδρες και 17 παιδιά. Οι 214 ήταν ρώσοι και 3 ουκρανοί.



Εκπρόσωπος των αιγυπτιακών αρχών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αντάρτες, ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας διέταξε έρευνα για τα ακριβή αίτια της συντριβής.

Σημειώνεται ότι σε τμήμα της Χερσονήσου του Σινά αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα από αντάρτες που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες αιγύπτιοι στρατιώτες.

Αργότερα, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι «είναι νωρίς για να μιλήσουμε για τα αίτια της τραγωδίας».

Λίγο πριν τις 11 το πρωί έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας τα πρώτα σωστικά συνεργεία, τα οποία διαπίστωσαν ότι το αεροπλάνο έχει κοπεί στα δύο.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι έχουν ανασυρθεί οι σοροί 100 επιβατών -μεταξύ αυτών και τουλάχιστον 5 παιδιών.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκαν ελπίδες για επιζώντες, καθώς υπήρξαν αναφορές για φωνές από ένα τμήμα του αεροπλάνου. Αργότερα όμως η πληροφορία διαψεύσθηκε, αφού ανακοινώθηκε επισήμως από τη ρωσική πρεσβεί στο Κάιρο ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Περίπου στις 2 το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το μαύρο κουτί.

Στο σημείο της τραγωδίας έσπευσαν ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου και οι υπουργοί Μεταφορών και Τουρισμού, όπως και ο ρώσος πρεσβευτής στο Κάιρο.

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μεταβαίνουν στο σημείο ο υπουργός Μεταφορών και ρώσοι διασώστες, ενώ κήρυξε εθνικό πένθος.

Πλήρη έρευνα για το δυστύχημα υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας,Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι διέκοψε την επίσκεψή του στο Μπαχρέιν και επέστρεψε στο Κάιρο.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι. Μήνυμα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων και από τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης ξετυλίγεται ένα άλλο δράμα, καθώς έσπευσαν δεκάδες συγγενείς των επιβατών, προκειμένου να πληροφορηθούν τι έχει συμβεί.

Το αεροπλάνο ανήκε στον στόλο της Κogalymavia (ή Κοlavia/Metrojet), μιας μικρής εταιρείας με έδρα τη Σιβηρία. Πολλοί ρώσοι την προτιμούν για το ταξίδι τους στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο.

Το 2011 αεροσκάφος της Metrojet τυλίχθηκε στις φλόγες σε διάδρομο προσγείωσης σε πόλη της Ρωσίας. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ενώ άλλοι 40 τραυματίστηκαν.

Πάντως, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ο πιλότος ήταν έμπειρος -είχε 12.000 ώρες πτήσεις- και ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα με το αεροσκάφος.

Το θρίλερ με το ραντάρ

Η πτήση 7K9268 χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά τις 8:30 το πρωί. Για περίπου μία ώρα επικρατούσε σύγχυση για την τύχη του αεροσκάφους, καθώς οι πληροφορίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Αρχικά τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν την εξαφάνιση από τα ραντάρ, για να έρχεται η επιβεβαίωση από τις αιγυπτιακές αρχές ότι τελικά το στίγμα του αεροσκάφους είχε βρεθεί και αυτό συνέχιζε κανονικά την πορεία του προς τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Τελικά, λίγο μετά τις 9:30 οι πληροφορίες διαψεύσθηκαν, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου ανακοίνωσε τη συντριβή στην Χερσόνησο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: