Στα 14,4 δισ. ευρώ φτάνουν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σχέδια τους αναφορικά με την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές προέκυψαν από την συνολική αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τους κανόνες που έθεσε η ΕΚΤ, η κάθε τράπεζα οφείλει να διαθέτει βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,5% στο σενάριο βάσης, ενώ ο δείκτης αυτός μπορεί να υποχωρήσει έως το 8% στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οφείλουν να καλύψουν τουλάχιστον τα κεφάλαια που προκύπτουν στο βασικό σενάριο προκειμένου να αποφύγουν κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης το «κούρεμα» των ομολογιούχων τους. Σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολο τους μέχρι το τέλος του 20015.
Πιο αναλυτικά, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha ανέρχονται σε 2,743 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 263 εκατ. ευρώ αφορούν το λεγόμενο βασικό σενάριο.
Αντιστοίχως, για την Eurobank το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 399 εκατ. ευρώ αφορούν το λεγόμενο σενάριο βάσης.
Για την Εθνική οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ και αυτές που αφορούν το σενάριο βάσης ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Για την Τράπεζα Πειραιώς οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται σε 4,93 δισ. ευρώ και εκείνες του βασικού σεναρίου σε 2,2 δισ. ευρώ.
Για την Τράπεζα Πειραιώς οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται σε 4,93 δισ. ευρώ και εκείνες του βασικού σεναρίου σε 2,2 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων τραπεζών στο βασικό σενάριο των stress tests ανέρχονται σε 4,39 δισ. ευρώ.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
H Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ διενήργησε συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015 και το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ενεργούσης εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) –, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που υπογράφηκε στις 19 Αυγούστου 2015.
Στο πλαίσιο της ως άνω αξιολόγησης διενεργήθηκε έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια μελλοντικής προοπτικής άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία περιελάμβανε ένα βασικό σενάριο και ένα σενάριο δυσμενών εξελίξεων,προκειμένου να αξιολογηθούν οι ειδικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των επιμέρους τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015. Επιπροσθέτως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing exposure – NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισεκ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Πέραν των άμεσων προσαρμογών της τρέχουσας λογιστικής αξίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αντανακλάται επίσης στην προβολή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.
Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές διαταραχές.
http://www.matrix24.gr/
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου