Αθήνα
Με ταχείς ρυθμούς δρομολογούνται από την κυβέρνηση διαδικασίες για συνολική επανεξέταση, από νομοπαρασκευαστική επιτροπή υψηλού κύρους, του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων.
Χωρίς να επιδιώκεται η εκ βάθρων αλλαγή του θεσμικού πλέγματος που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, αναμένεται να επέλθουν νομοτεχνικές βελτιώσεις με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.
Χωρίς να επιδιώκεται η εκ βάθρων αλλαγή του θεσμικού πλέγματος που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, αναμένεται να επέλθουν νομοτεχνικές βελτιώσεις με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.
Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «τρέχει» με επείγουσες διαδικασίες την προσπάθεια για την επικαιροποίηση «ενός σύγχρονου, ουσιαστικού και αποτελεσματικού πλαισίου που θα το διέπει η αρχή της ισορροπίας στην άσκηση των ένδικων μέσων». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιμένει ότι είναι άδικο να δυσφημίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω κάποιων επίορκων, ενώ το πιστοποιούν και τα αριθμητικά στοιχεία.
Οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν έως σήμερα είναι 460, την ώρα που στο Δημόσιο εργάζονται περίπου 600.000 άτομα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν ηγετικά στελέχη από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη, εκ των 220 περιπτώσεων που αφορούν ιατρικό προσωπικό το οποίο εγκαλείται και παραπέμπεται σε πειθαρχικά συμβούλια για αυτοδίκαιη αργία ή δυνητική αργία, οι 150 σχετίζονται με μη σοβαρά παραπτώματα, οι 13 για «φακελάκι» και 22 για ποινικά θέματα (περιλαμβανομένων διενέξεων μεταξύ συζύγων, διαζυγίων κ.ά.).
Πάντως, το θέμα των «επίορκων» και τα φαινόμενα διαφθοράς κάθε άλλο παρά πρέπει να υποτιμώνται ακόμα και αν η αριθμητική των στοιχείων που αποτυπώνουν εκκρεμείς υποθέσεις λόγω καθυστέρησης στην απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης δεν δείχνει μεγάλα μεγέθη.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επεξεργάστηκαν στοιχεία των ποινικών διώξεων, παραπεμπτικών βουλευμάτων και καταδικαστικών αποφάσεων που κοινοποιήθηκαν αρμοδίως στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2014.
Η νέα ρύθμιση
Με τη νέα ρύθμιση θα απομακρύνεται, χωρίς κωλυσιεργία, άμεσα, από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα υπάλληλος σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία ή έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα, το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης. Η έμφαση δίνεται σε περιπτώσεις παραπομπής σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.
Στον κατάλογο που ακολουθεί περιλαμβάνονται ποινικές διώξεις και καταδικαστικές αποφάσεις του 2014. Με βάση τη νέα ρύθμιση, θα ετίθεντο σε αυτοδίκαιη αργία οι σκιασμένες περιπτώσεις, εφόσον φυσικά υπάρξει αμετάκλητη παραπομπή στο αρμόδιο δικαστήριο.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου