Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

«Άνοιγμα του φράχτη μόνο με συνολική ευρωπαϊκή πολιτική»...


Τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις που δέχεται, κυρίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει η Όλγα Γεροβασίλη...

«Στις σημερινές συνθήκες ο φράχτης στον Έβρο μπορεί να ανοίξει...
μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής», τονίζει χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, θέτοντας τέλος στις πιέσεις που προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για «εδώ και τώρα» γκρέμισμα του φράχτη που είχε υψώσει ο Χρήστος Παπουτσής. 

«Διαφορετικά, το άνοιγμα ενός φράχτη δημιουργεί τον κίνδυνο να υψωθούν μονομερώς άλλοι και αυτό δεν βοηθάει στην ανθρωπιστική διαχείριση του προβλήματος», προειδοποιεί η Όλγα Γεροβασίλη και καταλήγει: 

«Η άμεση λύση, αυτήν τη στιγμή, πρέπει να είναι η δημιουργία σημείων υποδοχής και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Έρχεται ο Σουλτς, φεύγουν οι πρώτοι πρόσφυγες

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκάλυψε χθες η Realnews, επιδιώκει όχι απλώς το προσφυγικό πρόβλημα να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του, στην Τουρκία και τις όμορες προς τη Συρία χώρες, αλλά επιθυμεί η Ελλάδα να είναι η χώρα που θα αναλάβει την ευθύνη των σχετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ε.Ε., γι’ αυτό και σχεδιάζει ταξίδι στην Άγκυρα μόλις στη γειτονική χώρα συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει ούτως ή άλλως στο προσφυγικό η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα, Τετάρτη και Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Το πρωί της Τετάρτης, άλλωστε, σε μια συμβολική κίνηση, Μ. Σουλτς και Αλ. Τσίπρας, μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Άσελμπορν -η χώρα του προεδρεύει στην Ε.Ε.- ως εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα παρακολουθήσουν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την αναχώρηση των περίπου 150 πρώτων προσφύγων προς το Λουξεμβούργο.

Σε Γαλάτσι και Λέσβο

Ο Αλ. Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στις επισκέψεις του σε χώρους που φιλοξενούνται πρόσφυγες. 

Την Τετάρτη, συνοδευόμενοι από εθελοντικές οργανώσεις θα επισκεφθούν το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου και την Πέμπτη θα επισκεφθούν τη Μυτιλήνη.

Στο Μαξίμου Δήμαρχοι και Εκκλησία

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός συγκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή δημάρχων, της Εκκλησίας και εθελοντικών οργανώσεων.

Συναντήσεις Μουζάλα με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους τους

Η κυβέρνηση επιζητεί συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προσφυγική πολιτική της και για τον λόγο αυτό ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας ζήτησε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήδη, έχουν ανταποκριθεί Φ. Γεννηματά και Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ ο Ευ. Μεϊμαράκης θα στείλει εκπρόσωπό του. 

Ο Γ. Μουζάλας αναμένει τις απαντήσεις και των άλλων αρχηγών.


Η αποκλειστική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για τον φράχτη του Έβρου έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης στο προσφυγικό ζήτημα. 

Ωστόσο, η προσφυγική κρίση είναι ένα τεράστιο ζήτημα, που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. 

Στις σημερινές συνθήκες ο φράχτης στον Έβρο μπορεί να ανοίξει μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής. 

Διαφορετικά, το άνοιγμα ενός φράχτη δημιουργεί τον κίνδυνο να υψωθούν μονομερώς άλλοι και αυτό δεν βοηθάει στην ανθρωπιστική διαχείριση του προβλήματος. 

Η άμεση λύση, αυτήν τη στιγμή, πρέπει να είναι η δημιουργία σημείων υποδοχής και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης»...
 Σκουρής Βασίλης  Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: