Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές οι Τούρκοι...


Στις κάλπες οδεύουν σήμερα, Κυριακή, οι Τούρκοι στην πιο κρίσιμη ίσως εκλογική αναμέτρηση της σύγχρονης Τουρκίας.
Πρόκειται για τις επαναληπτικές εκλογές μετά από εκείνες τις 7ης Ιουνίου που δεν έδωσαν...
αυτοδυναμία στο μέχρι τώρα κυβερνών AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν κατέληξαν σε μία κυβέρνηση συνασπισμού.

Μόνο που αυτή τη φορά γίνονται στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων που έβαψαν με αίμα τη γείτονα χώρα, στη σκιά της κορύφωσης της έντασης υπό τον μανδύα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, υπό μια πρωτοφανή φίμωση του Τύπου αλλά και με την Τουρκία να καλείται να παίξει ρόλο - κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και πάλι νικητή τον Ερντογάν, αλλά όχι κυρίαρχο αφού δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Οι δημοσκοπικές προβλέψεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το ΑΚΡ θα κερδίσει μεταξύ 41,5%-43,3%, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 25,6%-27,6%, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 14,3%-15,3% και το αριστερό, φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) 11,7%-13,4%.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, τον Ιούνιο, δεν ήταν και πολύ διαφορετικά, καθώς είχαν πάρει: το ΑΚΡ (κόμμα του Ερντογάν) 40,87%, το CHP ( Ρεπουμπλικανικό-Κεμαλικό) 24,95%, το MHP ( εθνικιστικό) 16,29%, το HDP (κόμμα των κούρδων) 13,12%.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Στόχος του κόμματος του «σουλτάνου» είναι να εξασφαλίσει τουλάχιστον 43% για να αποκτήσει τις 276 έδρες που εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των 550 της τουρκικής Βουλής.

Απώτερος στόχος βέβαια αλλά και άπιαστος εκτός απροόπτου οι 367 έδρες, που θα του εξασφαλίσουν υπερεξουσία αλλά και το δικαίωμα να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να κάνει το όραμα του πραγματικότητα… να μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία.

Αναμένεται συμμετοχή ρεκόρ

Η πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα έριξε κατά πολύ τους προεκλογικούς τόνους στην Τουρκία. Το κλίμα πόλωσης που έχει καλλιεργηθεί όμως αναμένεται να στείλει στις κάλπες την πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών, εκμηδενίζοντας σχεδόν την αποχή.

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 54,49 εκατ. ψηφοφόροι για να διαλέξουν σε 194 χιλ. εκλογικά τμήματα μεταξύ 26 κομμάτων και 21 ανεξάρτητων υποψηφίων. Ρόλο επίσης θα παίξει η ψήφος του ενός και πλέον εκατομμυρίου Τούρκων που αναμένεται να ψηφίσει και πάλι από το εξωτερικό.

Στις εκλογές του Ιουνίου η συμμετοχή έφτασε το 83,16% και αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 90%.

Φόβοι για νοθεία

Κρίσιμο ερώτημα παραμένει το κατά πόσο οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά, καθώς πολλά έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι στις τοπικές εκλογές του 2014 πολλά μέρη της χώρας μία «γάτα» προσπάθησε να... νοθεύσει τις εκλογές. Αφού έκλεισαν οι κάλπες και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση μια «γάτα» τρύπωσε (;) σε εργοστάσιο ηλεκτροδότησης αφήνοντας πολλά εκλογικά τμήματα επί ώρες, δημιουργώντας περίεργα απρόοπτα και γυρίζοντας την Τουρκία σε σκοτεινές εποχές. Έκτοτε στους κύκλους της τουρκικής αντιπολίτευσης η λέξη «γάτα» αποτελεί συνώνυμο νοθείας των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι αρκετές κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας παραμένουν αποκλεισμένες λόγω των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον του ΡΚΚ.

Να σημειωθεί ότι τις εκλογές θα παρακολουθήσει και αυτή τη φορά μεγάλη ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς και ομάδα παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η επόμενη μέρα

Εάν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και οι εκλογές πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα, τότε η Τουρκία θα κληθεί από Δευτέρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μένει να φανεί αν μπορεί να κάνει πράξη το «μαζί» ή αν θα επιστέψει σύντομα και πάλι στις κάλπες.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: