Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Σε εξέλιξη το υπουργικό Το πενθήμερο των «επώδυνων συμβιβασμών»


Οι χειρότεροι φόβοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιβεβαιώθηκαν χθες, καθώς το κλίμα στο Eurogroup παρέμεινε καλό και δεν ρηγματώθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
ipourgiko
Ωστόσο, οι εκκρεμότητες είναι σοβαρές και ο χρόνος λίγος και, ως εκ τούτου, για την κυβέρνηση ισχύει απολύτως η φράση «και τώρα τρέχουμε» για τις επόμενες πέντε ημέρες.
Στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, αλλά και κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμπαν χθες το βράδυ κλίμα αισιοδοξίας και βεβαιότητας πως θα βρεθεί λύση σε όλα τα εκκρεμή θέματα ως το τέλος της εβδομάδας –το αργότερο εντός του προσεχούς σαββατοκύριακου. Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να έχουν κλείσει οι συζητήσεις με τους δανειστές ως την Παρασκευή, να έχουν δώσει οι δύο πλευρές τα χέρια σε όλα τα θέματα και, αφού η Αθήνα νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα, στη συνέχεια την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη να ληφθεί απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων με έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.
Άγριο παζάρι
Στο Μαξίμου, επίσης, ελπίζουν ότι αυτή τη φορά η έννοια της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» θα είναι αποδοτική. Σχετικές διαβεβαιώσεις φέρεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και, κυρίως, από τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Εξάλλου, κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν «καταλυτική» την παρουσία του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ  Σαπέν, στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς για πρώτη ίσως φορά η Ελλάδα όχι μόνο δεν ήταν… μόνη εναντίον 18 χωρών, αλλά είχε στο πλευρό της ισχυρούς συμμάχους.
Βεβαίως, οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα με το κουαρτέτο θα είναι ουδόλως εύκολες. Αντιθέτως, επί της ουσίας ξεκινά πλέον ένα άγριο παζάρι, καθώς οι τεχνοκράτες-εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται μεν να έχουν πάρει εντολή να βάλουν νερό στο κρασί τους, ωστόσο η κάθε πλευρά θα προσπαθήσει να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Για παράδειγμα, από το κλίμα των έως τώρα διαπραγματεύσεων εκτιμάται πως, αν η κυβέρνηση επιμείνει στο όριο των 180.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τότε θα της ζητηθούν επώδυνες παρεμβάσεις σε άλλα θέματα, όπως η επιβολή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η έκπτωση των οφειλετών από την ρύθμιση των 100 δόσεων, ακόμη κι αν αργήσουν μόνο… μία ημέρα να εξυπηρετήσουν κάποια δόση τους ή κάποια οφειλή στο Δημόσιο.
Προτεραιότητα η σταθερότητα
Όλα αυτά τα νέα δεδομένα αναμένεται να εξεταστούν σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αφενός να προετοιμάσει τους υπουργούς του για τους δύσκολους συμβιβασμούς που έρχονται, αφετέρου να στείλει εκ νέου μήνυμα εκτός συνόρων πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «ξεσπιτώσει» τους αδύναμους πολίτες που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: