Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

«Συνεχίζεται η συζήτηση το 2016» Μαξίμου: Ποτέ δεν αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα


Μαξίμου: Ποτέ δεν αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi 
Αθήνα
Το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης «ποτέ δεν αποσύρθηκε», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προσθέτοντας πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην αρχή του 2016.
Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει:

«Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

» Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν σχετικά με το θέμα πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν από την αξιολόγηση, «για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν.

Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος, επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα, σημείωναν.

Συμπληρώνουν ακόη πως τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Αυτό δεν είναι αλήθεια, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν:

«Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους)».

Σχετικά με το κόστος του νομοσχεδίου, επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκατ. ευρώ με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος.

Τονίζουν επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ χαρακτηρίζουν την αντίδραση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.

Οι θεσμοί, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο και προσθέτουν πως το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα.

Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται υπογραμμίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας πως αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον, αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: