Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Προσπαθεί η Πράγα να εκτονώσει την ένταση...


Ανασκευάζει η Πράγα τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας - Επιμένει ο Ζέμαν
...ωστόσο επιμένει ο Ζέμαν...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο...
επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας οι οποίες διαταράχθηκαν όταν η Αθήνα ανακάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα διαμαρτυρόμενη για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας σε βάρος της Ελλάδας. Ωστόσο ενώ ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι απόψεις του προέδρου της Τσεχίας δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Πράγας, ο Μίλος Ζέμαν -διά του εκπροσώπου του- διαμηνύει ότι επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίσει να τις εκφράζει δημόσια.

Το τηλεφώνημα Κοτζιά-Ζαοράλεκ έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο Λούμπομιρ Ζαοράλεκ εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις του κ.Ζέμαν δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης. 

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία και επιπλέον προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν. 

Έπειτα από τις εξηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κρίνονται επαρκείς, η Αθήνα αναμένεται να δώσει οδηγίες για την επιστροφή του πρεσβευτή Παναγιώτη Σαρρή στην Τσεχία. Ο χρόνος που ο κ. Σαρρής θα αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του στην Πράγα δεν έχει επί του παρόντος προσδιοριστεί, ωστόσο η επιστροφή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Τσεχία θα πρέπει να αναμένεται μετά τις γιορτές, δηλαδή στις αρχές του 2016. «Τα μηνύματα πρέπει να δίνονται» εξηγεί αρμόδια διπλωματική πηγή στο www.protothema.gr. 

Στο ερώτημα αν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, δύο χωρών της ΕΕ θα ομαλοποιηθούν σύντομα η απάντηση δεν μπορεί να είναι εύκολη. Κι αυτό διότι όπως έδειξαν οι επιθετικές, σχεδόν προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας για την Ελλάδα, ένα διπλωματικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή εάν έτσι αποφασίσει ο αστάθμητος παράγοντας Μίλος Ζέμαν. 
Ο Τσέχος πρόεδρος επιμένει στις θέσεις του

Σε διαφορετική γραμμή από αυτή της τσεχικής κυβέρνησης φαίνεται ότι εξακολουθεί να κινείται ο πρόεδρος της Τσείας Μίλος Ζέμαν. 

Αν και ο εκπροσωπός του Τσέχου προέδρου δήλωσε σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης ότι «δεν θα σχολιάσω την κίνηση αυτή για διπλωματικούς λόγους» στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει την απορία του γιατί αντέδρασε τώρα η Ελλάδα επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο Πρόεδρος δημόσια διακήρυξε την θέση του τους περασμένους μήνες. Επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: