Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ετοιμάζονται για ρήξη στο Ασφαλιστικό;..


Μέχρι και τη μονομερή νομοθέτηση του νέου ασφαλιστικού εξετάζουν στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει σε περικοπές κύριων συντάξεων στη διαπραγμάτευση που...
αρχίζει αύριο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί, προκειμένου να διαφυλάξει ότι θα επέλθουν νέες μειώσεις στους συνταξιούχους, καθώς για την κυβέρνηση θεωρείται «casus beli» η απαίτηση για περαιτέρω περικοπές. 

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θεωρείται ειλημμένη η απόφαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ δεσμεύτηκε ότι «είναι κόκκινη γραμμή να μην πάμε σε επώδυνες περικοπές συντάξεων», δίνοντας έτσι το στίγμα της «σκληρής μάχης» που θα δοθεί στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. 

Η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να εξευρεθεί το 0,4% του ΑΕΠ , πέραν του 0,6% που έχει ήδη βρεθεί από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στην άρνηση τόσο των τροϊκανών όσο και των κοινωνικών εταίρων, για αύξηση των εισφορών, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τότε θα τεθεί το δίλημμα «ή αύξηση εργοδοτικών εισφορών ή περικοπές συντάξεων». 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατηγική του κ. Τσίπρα, ο οποίος -όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι- δεν θα διστάσει ακόμη και να έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των δανειστών. Σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, η σκληρή γραμμή σε σχέση με τις περικοπές στις συντάξεις, έχει ως στόχο τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στο κουαρτέτο και τις παράλογες απαιτήσεις που εγείρουν. Από την Κομισιόν, άλλωστε, τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχουν απαιτήσεις για νέες περικοπές στους συνταξιούχους.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Πρωθυπουργού στη χθεσινή του συνέντευξη, ο οποίος είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική» είπε με επικριτικό τόνο ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας το Ταμείο ότι ζητάει «παράλογα» πράγματα τόσο από την Ελλάδα, με σκληρές μεταρρυθμίσεις, όσο και από την ΕΕ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τακτική του ΔΝΤ έδειξε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι «την παρουσία του ΔΝΤ την θέλησαν οι χώρες εκείνες οι οποίες αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: