Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Σοκαρισμένη η Τουρκία Δέκα νεκροί σε τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη


Ισχυρή κινητοποιήση Πυροσβεστικής και ασθενοφόρων μπροστά από το σημείο της έκρηξης   (Φωτογραφία:  Reuters )
Κωνσταντινούπολη
Δέκα τουρίστες σκοτώθηκαν και άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην τουριστική «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας από έναν Σύρο. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επβεβαίωσε αργότερα την πληροφορία:
«Διαπιστώθηκε ότι η διαμελισμένη σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον βομβιστή αυτοκτονίας. Οι ενδελεχείς έρευνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έδειξαν, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είναι υπήκοος Συρίας, γεννημένος το 1988. Διερευνώνται οι διασυνδέσεις του».  
Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με την Αθήνα. Mεταξύ των τραυματιών βρίσκονται, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες, όπως και ένας νοτιοκορεάτης και δύο περουβιανοί.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς της σημερινής επίθεσης αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν Γερμανοί πολίτες, επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι το σύνολο των νεκρών είναι ξένοι τουρίστες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν εννέα γερμανοί τουρίστες, πληροφορία που επιβεβαίωσε στο Associated Press τούρκος αξιωματούχος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε λόγο για τουλάχιστον οκτώ Γερμανούς νεκρούς και εννέα σοβαρά τραυματίες.

«Έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που χτυπηθήκαμε τόσο σκληρά όσο χτυπηθήκαμε τώρα στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Φρανκ-Βέλτερ Σταϊνμάγερ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Περού ανακοίνωσε ότι στην επίθεση σκοτώθηκε ένας πολίτης του, ενώ τραυματίστηκε μία γυναίκα από το Περού.

8 φωτογραφίες
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:20 στη μεγάλη πλατεία στην περιοχή Σουλτάναχμετ, κοντά σε εμβληματικά σημεία όπως το Μπλε Τζαμί, ο Ιππόδρομος και η Αγία Σοφία που προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες  τουρίστες.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Τον πανικό στην Πόλη ενέτεινε νωρίτερα πυρκαγιά που ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε πολυώροφο ξενοδοχείο στο Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, που εν τω μεταξύ τέθηκε υπό έλεγχο.

Στο σημείο της έκρηξηςέσπευσαν πολλά ασθενοφόρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, ενώ ισχυρή ήταν η κινητοποίηση πυροσβεστικής και αστυνομίας.

Στα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδονταν, εμφανίζονταν έξι άτομα να κείτονται στο έδαφος και ένα όχημα της αστυνομίας που είχε ανατραπεί. H πρόσβαση στην περιοχή αποκλείστηκε για το κοινό.
















Το γερμανικό ΥΠΕΞ προχώρησε έκδοση οδηγίας προς όσους επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη να αποφεύγουν μέρη που συγκεντρώνονται πλήθη.

Λίγο αργότερα, τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πυρκαγιά σε πολυώροφο ξενοδοχείο στο Μάλτεπε. Η περιοχή βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στους πάνω ορόφους του κτιρίου και οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για εγκλωβισμένους.Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως στη συνέχεια η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «καταδικάζει απερίφραστα την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη», εκφράζοντας «αμέριστη συμπαράσταση στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων».

Στις πρώτες του αναφορές, το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως δεν υπήρχε μέχρι τότε καμία πληροφορία για έλληνες τούριστες μεταξύ των θυμάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: