Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

«Τορπίλη» στη Σένγκεν από Σουηδία και Δανία...


ΦΩΤΟ...
Αυστηρότατους ελέγχους επαναφέρουν στα σύνορά τους η Σουηδία και η Δανία. Η περίφημη γέφυρα Όρεσουντ που συνδέει τις δύο σκανδιναβικές χώρες έκλεισε σήμερα με απόφαση της Στοκχόλμης, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε... εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία.

Οι άνθρωποι που θα εισέρχονται, πλέον, στη Σουηδία θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους με στόχο να περιοριστεί η μεταναστευτική ροή προς τη χώρα.

Μάλιστα, οι επιβάτες που ταξίδευαν από τη Δανία στην Σουηδία ήταν αναγκασμένοι να δείξουν τα έγγραφά τους στην Κοπενχάγη προτού επιβιβαστούν σε τρένα ή αεροπλάνα, αλλά και στην γέφυρα Όρεσουντ.

Niels Hougaard/Polfoto via AP

Αυτή είναι η τελευταία κίνηση από μια χώρα της Ε.Ε., αλλά και της Σένγκεν η οποία επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά της, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας αντέδρασε και ζήτησε από την Στοκχόλμη να πληρώσει το κόστος των ελέγχων.

Οι ίδιοι οι Δανοί, πάντως, λίγες ώρες μετά τα νέα μέτρα που επέβαλε η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας Δανοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία. 

Stine Bidstrup/Polfoto via AP

«Επιβάλλουμε προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά μας, αλλά με ισορροπημένο τρόπο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λαρς Ράσμουσεν προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους «νορμάλ» Δανούς και Γερμανούς που θα περνούν τα σύνορα. 

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα θα δείτε περισσότερες χώρες να αναγκάζονται να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας. 
Niels Hougaard/Polfoto via AP

«Η Σένγκεν σε κίνδυνο»

Η απάντηση του Βερολίνου, πάντως, δεν άργησε να έρθει με τον  εκπρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι «οι αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν βρίσκονται σε κίνδυνο».

«Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι πολύτιμη...», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. 

«Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Κοπεγχάγης να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους, την ίδια ημέρα που και η Σουηδία επέβαλε μέτρα στα σύνορά της με τη Δανία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: