Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Τεταμένο το κλίμα Σε αντίποινα Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών για τα μπλόκα των αγροτών


Σε αντίποινα Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών για τα μπλόκα των αγροτών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Σόφια, Βουλγαρία
Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν σήμερα, Τρίτη, ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, σε αντίποινα για την αθέτηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει έλληνες απεργοί να αίρουν τον δικό τους αποκλεισμό για μερικές ώρες κάθε ημέρα.

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μίρολιουμπ Στολάρσκι, επικεφαλής της βουλγαρικής ομοσπονδίας ενώσεων οδικών μεταφορών. «Αυτό που συμβαίνει είναι ταπεινωτικό, ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει άλλο αυτό».

Αναμένεται δε περαιτέρω όξυνση του κλίματος με κλείσιμο και των υπόλοιπων σημείων ελέγχου στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα αύριο, Τετάρτη. Επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα ζητούν από την ΕΕ οι βουλγαρικές αρχές.

Έλληνες αγρότες αποκλείουν κατά διαστήματα δρόμους που οδηγούν στη Βουλγαρία και αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

«Προφανώς, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα», είπε ο Στολάρσκι. «Και όταν δουν πως ο αποκλεισμός τους δεν είναι σημαντικός, τότε μπορεί να αντιληφθούν πως δεν είναι αυτός ο τρόπος να δέσουν τα χέρια των βούλγαρων οδηγών φορτηγών ή των βούλγαρων πολιτών...».

Το πέρασμα Κούλατα είναι κλειστό για όλα τα οχήματα, προκαλώντας ουρά 12 χλμ. βαρέων οχημάτων. Τα υπόλοιπα σημεία ελέγχου στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα θα κλείσουν αύριο, Τετάρτη.

Οι βούλγαροι οδηγοί φορτηγών ζητούν από τους έλληνες αγρότες να υποσχεθούν ότι δεν θα αποκλείσουν άλλο τα σύνορα. Βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αποκλεισμοί επρόκειτο να αρθούν ορισμένες ώρες την ημέρα ώστε να μην σχηματίζονται ουρές φορτηγών στα σύνορα.

Την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις βούλγαροι οδηγοί φορτηγών έσπασαν τους φράχτες που είχαν στήσει έλληνες οδηγοί φορτηγών κατά μήκος των συνόρων, λέγοντας ότι είχαν απηυδήσει με τους αποκλεισμούς δρόμων από έλληνες διαδηλωτές.

«Είπαν πως οι οικογένειές τους πεινάνε, αλλά τι γίνεται με τις οικογένειες των ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα, δεν πεινάνε κι εκείνες;» είπε ο Στολάρσκι.

Οι βουλγαρικές αρχές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι αποκλεισμοί των ελλήνων αγροτών παραβιάζουν τις αρχές της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: