Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Τσιπρας: Δεν είναι ώρα για exits...
Τουσκ: Δεν είναι λύση ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν...

«Δεν είναι περίοδος για εξόδους, δεν είναι περίοδος για exits αλλά για να ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες και...
περιφερειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική, οικονομική και την κρίση ασφαλείας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης.

«Αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών υπογραμμίσαμε ότι συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή προκληση η αντιμετώπιση του προβλήματος και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Αυτή η θέση βασίζεται στην εμπειρία από τη διαχείριση του θέματος και το δυσανάλογο βάρος που σήκωσε ο λαος. Βάρος με μεγάλο κόστος που αντιμετωπίσαμε με ανθρωπισμό και αναδεικνύοντας τις αξίες μας γιατί η ΕΕ βασίστηκε σε ιδρυτικές αξίες και σήμερα καλείται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση να τις ξαναβρεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του. 

«Τονίσαμε τη σημασία για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για λύση του Συριακού, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παράλληλα συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί το σύνολο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο των προσφυγικών ροών, τη μείωση των ροών από την Τουρκία και την καθιέρωση μιας διαδικασίας επανεγκατάστασης από τη γείτονα στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ενίσχυση της Frontex και των χωρών της βαλκανικής οδού, στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης στην Ελλάδα αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών επανεγκατάστασης στις χώρες προέλευσής των μεταναστών και προσφυγων από έναν αξιόπιστο μηχανισμό.

Σχολιάζοντας τις απόψεις στο εσωτερικό της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Αυτή την ώρα, υπογράμμισα, εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Η μια είναι μια φιλοευρωπαϊκή ανεξαρτήτως των σημαντικών διαφορών σε διάφορους τομείς, και από την άλλη μια αντίληψη αντιευρωπαϊκή που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει μόνος του ή χειρότερα ότι αφορά αυτούς που τα αντιμετωπίζουν αρκεί να μην είναι στη δική μας αυλή. Η Ελλάδα έχει δώσει μεγάλο αγώνα στην κατεύθυνση της περισσότερης Ευρώπης. Μια σειρά χώρες προβάλουν ότι χρειάζεται λιγότερη ευρώπη και δεν διστάζουν να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας. Μια τέτοια αντίληψη θα οδηγήσει την Ευρώπη στο αδιέξοδο. Οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις και όχι με απόδοση ευθυνών, το blame game. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, πρεπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Για το θέμα των hotspots είπε, τέλος, ότι «σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε προχωρήσει τάχιστα στα κέντρα καταγραφής στα νησιά και στα κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε προχωρήσει άρκετά αλλά αυτό δεν αρκεί». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρος ότι «ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση. Δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία».

Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε και στα θέματα της αξιολόγησης λέγοντας ότι «μετά τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία της αξιολόγησης».

Με αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει μια σειρά κρίσιμων επαφών, στρέφοντας το βλέμμα στην έκβαση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο επίσημος σκοπός της επίσκεψής του Πολωνού αξιωματούχου στην Αθήνα, ήταν η νέα συμφωνία της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: