Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Θετικά σχόλια, αλλά και πιέσεις Βρυξέλλες: Στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο Αλ.Τσίπρας


Βρυξέλλες: Στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο Αλ.Τσίπρας
  (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό είναι στραμμένα τα βλέμματα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται στη συνεδρίαση έχοντας ως «όπλα» απέναντι στους σκληρούς της ΕΕ τις θετικές δηλώσεις Γιούνκερ για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, αλλά και την ξεκάθαρη θέση της Γερμανίας κατά του κλεισίματος των βόρειων ελληνικών συνόρων και υπέρ της ευρωτουρκικής συνεργασίας.

Όπως εκτιμάται, οι εργασίες της Συνόδου δεν θα αποφέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις διαβουλεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς η πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα ματαίωσε τη μετάβαση στη βελγική πρωτεύουσα τού τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά συνέπεια, ακυρώθηκαν η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας, αλλά και η 11μερής συνάντηση (10 κράτη-μέλη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με την Τουρκία.

Στο εσωτερικό της ΕΕ το κλίμα για τις ενέργειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών έχει βελτιωθεί κατά πολύ.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, αλλά και οι δηλώσεις του στη Bild ότι το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων «δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό, ούτε πολιτικά παραδεκτό».

Ωστόσο, οι πιέσεις προς τον έλληνα πρωθυπουργό για περαιτέρω βελτίωση στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων δεν θα λείψουν. Και αυτό γιατί απέναντι στις χώρες που αναγνωρίζουν το βάρος που έχει κληθεί να σηκώσει η Ελλάδα βρίσκονται οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) που ζητούν plan Β εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ.

Απάντηση τους «τέσσερις σκληρούς» έδωσε την Τετάρτη η γερμανίδα καγκελάριος, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να επιμείνουν στη συνεργασία με την Τουρκία προς περιορισμό των προσφυγικών ροών και δηλώνοντας αντίθετη με τις φωνές που ζητούν κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων.

«Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε» είπε, διαμηνύοντας ότι ενδεχόμενο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων θα θέσει σε κίνδυνο την Σένγκεν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: