Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Τσίπρας: Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης...




Γκουρία: Θετικά τα νούμερα, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό...

Βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες «θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή» και ότι αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύεται από...
μια σειρά από γεγονότα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους και όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Βασική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ συμμερίζεται την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, φέτος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ παρέδωσε επισήμως στον πρωθυπουργό την οικονομική έρευνα για την Ελλάδα του 2016.
Ο κ. Γκουρία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες τόνισε: «Έλληνες μπορείτε να συνεχίζετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ».

Ο γγ του Οργανισμού ανέφερε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση επίπονης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος και με αύξηση των επιπέδων της φτώχειας και της ανισότητας, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χώρα, η οποία χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. 

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, ο κ. Γκουρία είπε ότι εξαιτίας αυτών η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει θετική ανάπτυξη του χρόνου. 
Είπε επίσης ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους. 

Χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο μονοπάτι για τις ροές εξυπηρέτησης του χρέους, είπε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. 

Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ είπε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική επικοινωνίας ώστε να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας όμως ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από παγιωμένα συμφέροντα που θα νιώσουν ότι θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις. 

Η Κυβέρνηση όμως πρέπει να επιμείνει, είπε ο κ. Γκουρία γιατί οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, θα βελτιώσουν την κοινωνική πρόνοια θα δημιουργήσουν καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: