Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Συνεχίζονται στην Ουάσιγκτον οι επαφές για το χρέος...



Άκρως σημαντικές συναντήσεις, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα διαφανεί το τετραήμερο 18-21 Απριλίου, οπότε το κουαρτέτο των θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων...
πριν το Εurogroup της Παρασκευής, είχε χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος είδε τον Αμερικανό και Γερμανό ομόλογό του Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του Πολ Τόμσεν. Και αν από τις επίσημες δηλώσεις δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο στην Αθήνα θα πρέπει να κρατήσουμε το θετικό κλίμα στη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ και την θέση του κ. Λιου ότι πρέπει ΔΝΤ και Ευρώπη να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό σκηνικό.
Ωστόσο ο κ. Λιου ζήτησε από την Αθήνα να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα η Αθήνα θα καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση αν δεν προχωρήσει και σε νέες υποχωρήσεις σε θέματα που εμφανίζονται και οι μεγαλύτερες διαφωνίες, όπως για παράδειγμα τα «κόκκινα» δάνεια.
Προτάσεις όπως η χθεσινή του κ. Τόμσεν για λήψη μέτρων της τάξης του 4,5% ήτοι περί τα 8,1 δισ. θεωρούνται από την Αθήνα «ανεδαφικές» και μένει στο Ταμείο και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, βάζοντας στην εξίσωση και το χρέος, να βρουν το modus vivendi ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είτε ως πιστωτής είτε ως παρατηρητής.
Το μέτρο πάντως των αντοχών της ελληνικής κυβέρνησης δίνει το χθεσινό κείμενο της «Πρωτοβουλίας 53+» της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την ώρα που ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συναντιόταν με Λαγκάρντ, Λιου και Σόιμπλε οι σύντροφοι του κ. Τσακαλώτου έγραφαν ότι πως «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους "δανειστές", προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: