Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε ο Τσίπρας...




Βαλς: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα...

Νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, υπογραμμίζοντας τη σημασία...
των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρωθυοπουργό Μάνουελ Βαλς, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η απόφαση για την απομείωση του χρέους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την αποκαταστάση της εμπιστοσύνης των αγορών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε «ριζοσπαστικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ανασυγκρότηση της δημοσίας διοικησης και την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στις «στέρεες σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και βαθιάς εκτίμησης» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μιλώντας ξανά για τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης πέρυσι το καλοκαίρι. 
Στις δυσκολίες έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλον, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνάμε ότι το προηγούμενο καλοκαίρι ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα στον ελληνικό λαό αποκρούωντας εκβιασμούς και ακρότητες που έθεταν σε κινδυνο τη συνοχή όλης της Ευρωζώνης».
Συνεργασία
Ειδικότερα για τους τομείς που οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ως ευκαιρία τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.
«Σε αυτό το πλαίσιο συνυπογράψαμε οδικό χάρτη που δίνει σάρκα και οστά στην διακήρυξη του περασμένου Οκτωβρίου» ανέφερε και ανέλυσε τους τομείς κοινής δράσης:
Επενδύσεις στις ελληνικές υποδομές
Δημιουργία ελληνογαλλικών κοινοπραξιών σε τρίτες χώρες
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ενέργεια
Γεωργία
Νεοφυείς επιχειρήσεις
Πολιτισμός
Τριπλή κρίση
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρώπη διέρχεται μία τριπλή κρίση: Κρίση ασφάλειας, οικονομική, προσφυγική κρίση.
Υπογράμμισε την ανάγκη για προοδευτικές λύσεις, «που να διαφυλάσσουν Ευρώπη και τις αξίες της και να αποτελούν ανάχωμα στις δυνάμεις της άκρας δεξιάς που αποτελούν κοινή απειλή».
Ζήτησε ένταση της συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας και στην Ευρωζώνη όπου όπως ανέφερε «ο νεοφιλευθερισμός περιορίζει δραστικά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».
Εμπορική συμφωνία TTIP
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ τη γνωστή ως ΤTIP λέγοντας ότι «δεν μπροούμε να συναινέσουμε σε μία τέτοια εμπορική σχέση πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των κρατών και των πολιτκών έναντι των πολυεθνικών».
Προσφυγικό
Αναφορικά με το προσφυγικό υπογράμμισε την αλληλεγγύη που έχει δείξει η Γαλλία και την ευχαρίστησε για τη στήριξή της καθώς όπως είπε «είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και είναι η χώρα που ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα δέχεται 400 πρόσφυγες το μήνα».
Η Γαλλία, είπε ο Πρωθυπουργός «δίνει το παράδειγμα και σε άλλους εταίρους που επιμένουν να απορρίπτουν οποιαδήποτε συμμετοχή στις μετεγκαταστάσεις».

Τόνισε ακόμα την ανάγκη να συνεχιστεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας χωρίς αναταράξεις και να υποστηριχθεί ενεργά κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό των πολέμων.


Κάλεσμα στις γαλλικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας».
Ο κ. Βαλς εξήρε τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, η οποία, όπως είπε, χρειάστηκε μεγάλο θάρρος και επιμονή για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση δύσκολη για τους Ελληνες, ενώ αναφέρθηκε στη στάση της Γαλλίας πέρυσι το καλοκαίρι.
Η Γαλλία, ενώ κάποιοι πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη, έκανε ό,τι μπορουσε για να μείνει η χώρα στην Ευρωζωνη, γιατί η Ευρωζωνη και το Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα θα ήταν μια άλλη αντίληψη της Ευρώπης, που δεν συμμεριζόμαστε, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, έτσι, ολοκληρώθηκε ένα στάδιο σημαντικό, και τώρα προχωράμε με τη συμφωνία που επιτεύχθυκε στο Eurogroup. Σημείωσε ειδικότερα ότι η επόμενη δόση στο πρόγραμμα του προγράμματος στήριξης θα χορηγηθεί πολύ συντομα.
Ο κ. Βαλς τόνισε ότι τώρα αρχίζει νέα σελίδα για την Ελλάδα και απηύθυνε το μήνυμα για επενδύσεις στη χώρα μας: «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» είπε, κάνοντας γνωστό ότι αντιπροσωπία επενδυτών θα έρθει το φθινόπωρο στην χώρα μας.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: