Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Αντιδρά η Αθήνα...



... στην προσωρινή μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί...
Η Αγία Σοφιά μετά από 482 χρόνια που λειτούργησε ως τζαμί μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, λειτουργεί πλέον ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία του κόσμου. Για τον...
μήνα του Ραμαζανιού ωστόσο, από τις 6 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου, θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί, προκαλώντας τη δυσφορία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


Από την Αγιά Σοφιά θα διαβάζεται το κοράνι για 30 μέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και από εκεί θα το αναμεταδίδει το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Τη δυσφορία της Αθήνας εξέφρασαν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «αναχρονιστικές και ακατανόητες» πρακτικές που δείχνουν «έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων».

«Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή» σχολίασαν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τυχόν τέτοιες ενέργειες είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: