Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Σε εξέλιξη το κρίσιμο EuroWorking Group για τα 7,5 δισ...


 Θετική επί της αρχής η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση
Στο επίκεντρο οι αποκρατικοποιήσεις...

Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η...

έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία, το θέμα θα κλείσει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Ελσίνκι, καθώς όσα απομένουν θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων». Ο ίδιος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες διαρροές από την τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στα «αγκάθια» είναι η μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ και η επίσπευση της μεταβίβασης του Ελληνικού.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης έχοντας στα χέρια τους την έκθεση συμμόρφωσης των δανειστών θα αποφανθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει στο ακέραιο όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί για την αποδέσμευση των πρώτων χρημάτων από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: