Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Καμένα σπίτια στη Χίο...



Στη ΜΕΘ, 64χρονη με εγκαύματα στο 70% του σώματός της.
-Εκκενώθηκε το χωριό Σιδηρούντα 
- Σκηνές πανικού την ώρα της εκκένωσης.
Σοκάρουν τα ΒΙΝΤΕΟ...

-Mάχη σε Μενίδι, Ασπρόπυργο...
Στις φλόγες για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα βρίσκεται η Χίος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, με το πύρινο μέτωπο να κατακαίει δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Σιδηρούντας.

Στην...
επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 67 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 33 εθελοντές, 10 οχήματα ΟΤΑ, 8 βυτιοφόρα, 3 σκαπτικά μηχανήματα, 5 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Οι δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με 10 οχήματα από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Η αρχική εστία εντοπίστηκε κοντά στο χωριό της Κατάβασης όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων, σύντομα επεκτάθηκε προς δύο μέτωπα. Ένα προς το Μάναγρο και ένα προς τη Σιδηρούντα, με το δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας, ενώ μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.

Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας, αναφέρει το τοπικό site.

Από την φωτιά τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Χίου Ελένη Βουτιέρου, μια 64χρονη γυναίκα έχει υποστεί 70% εγκαύματα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.  Η κατάσταση της είναι πολύ σοβαρή και οι γιατροί του ΚΑΤ στο οποίο μεταφέρθηκε την έβαλαν πλέον διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μαζί της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η κόρη της που έχει υποστεί εγκαύματα 10-15% στο πρόσωπό της καθώς και μία 49χρονη που φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 20% με 30%. Οι τρεις γυναίκες πλέον νοσηλεύονται στη μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ.

Η φωτιά καίει δασικές και αγροτικές εκτάσει στη Σιδηρούντα





Ανύπαρκτο νερό, θυελλώδεις άνεμοι

Παρότι οι κάτοικοι έμειναν στις αυλές τους για να δώσουν μάχη με τις φλόγες, τελικά η κίνηση αυτή αποδείχθηκε δώρο- άδωρο. Οι θυελλώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού στο χωριό είχαν σαν αποτέλεσμα η πίεση στις βρύσες να μην αρκεί ούτε για πότισμα. «Μας δίνουν δύο ώρες νερό μόνο κάθε πρωί. Με τι να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες», έλεγαν και ξανάλεγαν οι απογοητευμένοι κάτοικοι που έβλεπαν τις φλόγες να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών τους.
  

Με λάστιχα στα χέρια προσπαθούν να 


προστατέψουν τα σπίτια τους 






 

Στο Μενίδι Αττικής, η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 03.00 της Παρασκευής σε περιοχή με πεύκα και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζημιές σημειώθηκαν σε διάσπαρτες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή, με το μέτωπο να έχει φτάσει στο νεκροταφείο.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

Η φωτιά στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής ξέσπασε περίπου μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε πευκόφυτη περιοχή, αλλά από το απόγευμα δεν έχει ενεργό μέτρωπο. Νωρίτερα πάντως είχε πλησιάσει μεμονωμένες κατοικίες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν ενισχυθεί με αεροσκάφη και ελικόπτερα. Συνολικά, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αυτής επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, 2 υδροφόρα οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 102 πυρκαγιές, από τις οποίες οι 54 ήταν αγροτοδασικές και οι 48 αστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: