Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Αποκλειστικά «πλαστικό» το αφορολόγητο όριο...

Πλαστικό χρήμα, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτεςΟριστικά τίτλους τέλους στις χάρτινες αποδείξεις βάζει η κυβέρνηση. Τρεις μήνες πριν από την εκπνοή του έτους και ενώ όλοι οι φορολογούμενοι ζούσαν αυτό το διάστημα με τον «βραχνά» της συλλογής, από τη στιγμή που το τοπίο με τις e-αποδείξεις δεν ήταν ξεκάθαρο, ο...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν χρειάζονται για τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε το 2017.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τους φορολογούμενους να κρατούν αποδείξεις για το 2016».

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις αποδείξεις δαπανών όπως συνέβαινε έως το 2014.

Ωστόσο ο κ. Αλεξιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντέννα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει από φέτος για μικρό διάστημα ενός ή δυο μηνών το μέτρο των αποδείξεων με το πλαστικό χρήμα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (31/7/2016).

Οπως είπε, «αφήνουμε ανοιχτό το εάν από ένα διάστημα και μετά, από 1η Νοεμβρίου, από 1η Δεκεμβρίου θα ισχύσουν και για το 2016 αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή θα πάμε από 1η Ιανουαρίου 2017».

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.).

Οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος, θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος ως εξής:

● Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%.

● Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.

● Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.

● Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων.

Ως δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν θα λογίζονται οι καταθέσεις σε τρίτα πρόσωπα ή τα εμβάσματα, ενώ «γκρίζα ζώνη» είναι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.

Σημειώνεται ότι και οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι δαπάνες θα απορρίπτονται από την Εφορία και δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου.

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι:

● Σχεδιάζονται βελτιώσεις στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, και το σχετικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά την επιστροφή Τσακαλώτου-Χουλιαράκη από την Ουάσινγκτον.

● Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα παλιά αυτοκίνητα.

● Στόχος του περιουσιολογίου είναι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και «δεν υπάρχει περίπτωση μετά από αυτό να βάλουμε φόρο στο σύνολο της περιουσίας».

● Η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν πιο δίκαιο φόρο για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα στηρίζεται σε ένα σύστημα εμπορικών αξιών...


Μάριος Χριστοδούλου, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: