Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Δεν βλέπει 4ο μνημόνιο ο Σημίτης...


Σχετική εικόνα
Απελευθερωμένος από κομματικές δεσμεύσεις και ωραιοποιήσεις, αλλά χωρίς διάθεση για αυτοκριτική τοποθετείται ο Κώστας Σημίτης μέσα από το νέο του...
βιβλίο (εκδ. Πόλις) που μόλις κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία.

Τίτλος του, ένα ερώτημα: «Υπάρχει λύση;», αναρωτιέται ο πρώην πρωθυπουργός στο πλαίσιο μιας διαλογικής συζήτησης που έκανε με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο Κώστας Σημίτης αναφέρεται σε όλα τα θέματα πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Από την οικονομία, τις διεθνείς εξελίξεις, την ελληνική κυβέρνηση, την κατάσταση στην Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις και φυσικά το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, για τα οποία η γνώμη του είναι απόλυτη και μάλλον δυσάρεστη για τη σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

«Η Κεντροαριστερά για να πετύχει χρειάζεται ένα νέο “όχημα”. Η πολιτική της επιτυχία απαιτεί νέα πρόσωπα, τρόπους λειτουργίας που δεν θα θυμίζουν παλαιά σχήματα, πολιτικές τοποθετήσεις που δεν θα περιορίζονται σε επιφανειακά σχόλια.

»Θα πρέπει να εκφράσει την αλλαγή», υποστηρίζει και συμπληρώνει λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει σε ένα παρελθόν «το οποίο δεν ελκύει πια τη µεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων».

Ως εκ τούτου η πρόβλεψή του είναι ότι δεν θα καταφέρει κάποια αξιοσημείωτη ενίσχυση στα εκλογικά του ποσοστά. Θεαματική άνοδο δεν βλέπει όμως ούτε για τη Ν.Δ. Βολές -και μάλλον αναμενόμενες- απευθύνει στον Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι έχει βασιστεί μόνο στο όνομά του, η πολιτική του στηρίχθηκε στη «φτηνή δημαγωγία» και το αποτέλεσμα ήταν να αποτύχει.

Στη γενικότερη ανάλυσή του για τις προοπτικές της χώρας με βάση τα σημερινά δεδομένα εμφανίζεται απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα ζούμε μια απ’ τα ίδια, «αν όχι χειρότερα».

Πάντως, εύχεται να διαψευστεί, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, παίρνοντας θέση στη συζήτηση που έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ενα τέταρτο μνημόνιο δεν είναι πιθανό.

»Οχι μόνο γιατί οι Γερμανοί δεν το επιθυμούν, αλλά γιατί οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω μνημονίων».

Διαφωνεί όμως με εκείνους που προεξοφλούν ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη στην υστέρηση. Οπως τονίζει, «ένας δρόμος διαφορετικός από την εσωστρέφεια και την απομόνωση του εθνικολαϊκισμού είναι εφικτός».

Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση, αμφισβητώντας ότι αποτελεί την «πρώτη φορά Αριστερά». «Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερή.

Είναι κακή, γιατί επιδείνωσε τα προβλήματα της χώρας, αντί να τα περιορίσει», λέει ο κ. Σημίτης και εξηγεί: «Ακολουθήθηκαν παγιωμένες συντηρητικές πολιτικές, όπως η συνεργασία με τις συντεχνίες, οι πελατειακές προσλήψεις, η απόρριψη της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόκειται για μια μεγάλη παρέα με κοινά συμφέροντα, υπεραπλουστευτικές προσεγγίσεις, άγνοια για τους οικονομικούς περιορισμούς και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Στόχος είναι μόνο η εξουσία», ενώ καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να συνεργαστεί με την Κεντροαριστερά αλλά με έναν «δεξιό σχηματισμό», τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Σε ορισμένες άλλες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του, με βεβαιότητα λέει ότι θα υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, αλλά «παραμένει ανοιχτό τι είδους ρύθμιση θα είναι αυτή και πόσο θα βοηθήσει την Ελλάδα στην ανάκαμψη».

Προβλέπει εξάλλου ότι η πιθανότερη λύση σε σχέση με το ΔΝΤ είναι να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, παρά μόνο ως «τεχνικός σύμβουλος».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: