Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Το σύμφωνο συμβίωσης με τον Γιώργο...



Μετά την αποτυχία σύμπλευσης με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και τα σενάρια για ίδρυση κόμματος από Βενιζέλο με τις ευλογίες Σημίτη, καθίσταται μάλλον μονόδρομος η...
συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου ο ίδιος και το Κίνημά του να μετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Κατά κάποιο τρόπο η Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε τη συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου ως αντίβαρο στις δυσμενείς εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση αποχώρησης του Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως δεν είναι σίγουρο ότι ο Γ. Παπανδρέου θα σπεύσει να συναντηθεί με την Φώφη. Και πάντως δεν θα το κάνει το επόμενο εικοσαήμερο. Κατανοεί ότι κάτι τέτοιο θα τον έβαζε στο κάδρο της αναταραχής που αιφνιδίως ενέσκηψε στη Χαριλάου Τρικούπη με την υπερκινητικότητα Βενιζέλου και την επανεμφάνιση Λαλιώτη με μακροσκελείς ανακοινώσεις για το αν συμφώνησε, σε οινομαγειρίο με τον πασοκογενή υπουργό Μεταφορών, να υπάρξει συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ήθελε, και ορθώς, να γίνει μέρος της μάλλον απωθητικής εικόνας που εκπέμπει το τελευταίο 20μερο το ΠΑΣΟΚ με τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του για το αν ορθώς συμφώνησε στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν τους χωρίζει άβυσσος με τη Ν.Δ., αν ο Λαλιώτης προσπαθεί να ρυμουλκήσει τη Φώφη στο άρμα του Τσίπρα και αν ο Βενιζέλος θα φύγει σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια άποψη μάλλον έχει και η Φώφη καθώς και αυτή (πρέπει να) κατανοεί πως μια συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου τούτες τις παράξενες, για το ΠΑΣΟΚ, ημέρες θα έδινε λαβή στον Βενιζέλο και σε όσους άλλους δεν θέλουν τη συνεργασία με τον Παπανδρέου και το Κίνημά του να την κατηγορήσουν πως συμμάχησε με έναν "αποστάτη".

Σε κάθε πάντως περίπτωση η Φώφη είναι υποχρεωμένη να έχει έτοιμη μια πολιτική απάντηση σε περίπτωση που Βενιζέλος και σειρά άλλων στελεχών διαχωρίσουν τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ και ιδρύσουν, όπως μετ' επιτάσεως λέγεται, μεταρρυθμιστικό - ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ., αφενός για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφετέρου στην (αυριανή) κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Και καλύτερη απάντηση από μια συμμαχία με το Γ. Παπανδρέου, όσο κι αν κάποιοι συνεργάτες της τον θεωρούν "τοξικό", δεν θα μπορούσε να έχει.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως σε περίπτωση αποχώρησης του Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ και συνεργασίας της Φώφης με τον Γιώργο το εκλογικό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -ή όπως αλλοιώς θα ονομαστεί- μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και την τρίτη θέση με διψήφιο μάλιστα ποσοστό. Και τούτο επειδή πολλοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επιστρέψουν στα ...πατρώα εδάφη.

Φυσικά, όλα αυτά είναι περισσότερον ευσεβείς πόθοι και ενδόμυχες επιθυμίες παρά πραγματικότητα. Η συνεργασία Φώφης - Γιώργου δεν αποτελεί κάποια "πυρηνική σύντηξη", όπως θα έλεγε και ο Λαλιώτης, ο οποίος σημειωτέον όχι μόνον είναι αρνητικός σε πιθανή συνεργασία με τον Παπανδρέου, αλλά και συνεχίζει να διακινεί τη γνώμη του ότι ο Παπανδρέου πρέπει να τιμωρηθεί επειδή έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο.

Βεβαίως, από τη στιγμή που η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το άλλοτε Θείον Βρέφος της Χαριλάου Τρικούπη θα ευθυγραμμιστεί με την θέληση της Φώφης και θα στρέψει τα πυρά της κριτικής του από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα.

Να σημειώσουμε πάντως πως δεν είναι μόνον ο Βενιζέλος ή ο Λαλιώτης που αντιδρούν στη συνεργασία με τον Παπανδρέου και το Κίνημά του, αλλά και αρκετά στελέχη καθώς και βουλευτές. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά Παπανδρέου. Ενδεχομένως και η πλειοψηφία των στελεχών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ.

Αυτή την περίπτωση την αποκλείει πάντως και ο Γ. Παπανδρέου. Το μόνο που συζητά είναι εκλογική και πολιτική συνεργασία με δεδομένη την αυτονομία του κάθε κόμματος. Φυσικά, εάν δημιουργηθεί ένα καινούργιο κόμμα από τον Βενιζέλο η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Κινήματος γίνεται πιο εύκολη. Όμως ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση ο αρραβώνας δεν οδηγεί σε γάμο, αλλά σε σύμφωνο συμβίωσης. Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συνεργασία και στις εκλογές κατέβουν τρία κόμματα: της Φώφης, του Γιώργου και του Βαγγέλη είναι ισχυρή η πιθανότητα να μην εισέλθει κανένα στη Βουλή...

Φελνίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: