Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Η Τσαπεκοένσε στη γειτονιά των αγγέλων...


Η Τσαπεκοένσε στη γειτονιά των αγγέλων – Δίπλα σε Μάντσεστερ Γ. και ΤορίνοΔίπλα σε Μάντσεστερ Γ. και Τορίνο...

Μια ακόμη μαύρη σελίδα γράφτηκε τα ξημερώματα στον παγκόσμιο αθλητισμό. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσαπεκοένσε «έσβησε» στα βουνά της Κολομβίας, λίγες ώρες πριν...
αγωνιστεί στον πρώτο διεθνή τελικό της ιστορίας της.

Μόλις τρεις ποδοσφαιριστές επέζησαν από το αεροπορικό δυστύχημα. Οι υπόλοιποι 19 άφησαν την τελευταία τους πνοή, στο αεροσκάφος, μαζί με το τεχνικό επιτελείο, τα 8 μέλη της διοίκησης, τους 20 δημοσιογράφους, τους τρεις καλεσμένους της διοίκησης και τα 8 άτομα του πληρώματος.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσαπεκοένσε, λίγες ημέρες αφότου πανηγύριζε την ιστορική πρόκριση στο Κόπα Σουνταμερικάνα, πέρασε στην γειτονιά των αγγέλων, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τορίνο.

Οταν «γεννήθηκαν» οι μπέμπηδες

Κάθε τέλος μια αρχή. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, το νήμα της ζωής κόπηκε για 23 ανθρώπους. Ανάμεσά τους οκτώ ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δύο προπονητές, ένα μέλος της διοίκησης και οκτώ δημοσιογράφοι.

Το αεροπλάνο μετέφερε την Γιουνάιτεντ από το παιχνίδι στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτιζάν, όταν σταμάτησε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Ο παγωμένος αεροδιάδρομος δεν επέτρεψε στον πιλότο να απογειωθεί με την απαραίτητη ταχύτητα με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί.



Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι επέζησε, έμεινε δύο μήνες στο νοσοκομείο όμως επέστρεψε και δημιούργησε τη νέα φουρνιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τους «μπέμπηδες». Δέκα χρόνια μετά, κατέκτησε μαζί τους το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπενφίκα.

Η τραγωδία της Σουπέργκα

Στις 4 Μαϊου η μεγάλη Τορίνο που κυριαρχούσε στο ιταλικό ποδόσφαιρο έζησε την απόλυτη τραγωδία. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα από την Λισαβόνα όπου έδωσε αγώνα με την Μπενφίκα, συνετρίβη στον λόφο Σουπέργκα στο Τορίνο, λίγο πριν την προσγείωση και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη.

Από τους 31 επιβαίνοντες δεν επέζησε κανείς. Συνολικά 18 ποδοσφαιριστές, 6 μέλη της διοίκησης και του τεχνικού επιτελείου, 4 μέλη του πληρώματος και 3 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Σώθηκαν μονάχα ο Σάουρο Τόμα που δεν είχε ταξιδέψει λόγω τραυματισμού και ο Λουίτζι Τζουλιάνο, ο οποίος δεν είχε προλάβει να βγάλει διαβατήριο.



Ιντερ και Μίλαν που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα ζήτησαν ο τίτλος να δοθεί στην Τορίνο αφού προηγούνταν στη βαθμολογία με τέσσερις βαθμούς. Η ιταλική λίγκα το αρνήθηκε, η Τορίνο αποδεκατισμένη παρέταξε την ομάδα Νέων. Το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοί τη σε ένδειξη σεβασμού. Ηταν το τελευταίο πρωτάθλημα που πανηγύρισε η «Grande Torino»...

iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: