Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Μπαράζ επαφών για άρση του αδιεξόδου στα εργασιακά ...


Αχτσιόγλου-Σταθάκης-ΜοσκοβισίΤην εμπλοκή στο θέμα των εργασιακών θεμάτων, η οποία δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επιχειρεί να υπερκεράσει η κυβέρνηση και η...
υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. 

Οι δανειστές επιδιώκουν να επιβάλουν την άρση κάθε προστασίας της μισθωτής απασχόλησης, ζητώντας να εφαρμοστούν ακόμα και αντισυνταγματικές διατάξεις (π.χ. η απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον θεσμό της Διαιτησίας), με αιχμή του δόρατος το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αντιστέκεται -μέχρι στιγμής- στις προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών και εμμένει στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, τονίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να συνάδουν με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. 

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ξεκινά από σήμερα, ένα μικρό κύκλο επαφών, αρχής γενομένης από τον Π. Μοσκοβισί, με τον οποίο θα έχει συνάντηση στις 10:15 το πρωί. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, η υπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έλθει σε επαφή με τις ηγεσίες και τα στελέχη πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα:

⇒ Την Τετάρτη, η υπουργός θα συναντηθεί -μεταξύ άλλων- με τη Σκα Κέλερ (αντιπρόεδρος της ευρωομάδας των Πρασίνων, Ερνεστ Ούρτασουν (ευρωβουλευτής των Πρασίνων), Γκιόργκι Πιρίνσκι, (ευρωβουλευτής, μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας), καθώς και με μέλη της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) που συμμετέχουν στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

⇒ Την Πέμπτη η κ. Αχτσιόγλου θα συναντηθεί με την Γκάμπι Τσίμερ (πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, GUE- NGL) και την Ζαν Λαμπέρτ (συντονίστρια της ευρωομάδας των Πρασίνων στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Το υπουργείο Εργασίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις επαφές αυτές, οι οποίες έχουν ως στόχο να τονιστεί εκ νέου ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλίνει του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών σχέσεων».

Ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις 

Τη Δευτέρα, η συζήτηση που έγινε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επικεντρώθηκε στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, ειδικότερα, στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετενέργεια και τις ενώσεις προσώπων.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πιερ Μοσκοβισί
Σχετική συνομιλία είχε το ίδιο βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση που δεν θα περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις, με τον Ευρωπαίο επίτροπο να απαντά πως ούτε και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη για λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: