Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Oλονύκτιο θρίλερ με την τρόικα...


Φεύγουν με τρία μέτωπα ανοικτά...

Με πλήρη διάσταση στα εργασιακά και διαφωνίες σε δημοσιονομικό και ενέργεια ολοκληρώθηκε στις 5:30 το πρωί η πολύωρη διαπραγμάτευση της...
ελληνικής ομάδας με τους δανειστές.

Πηγή του υπουργείου οικονομικών τόνιζε νωρίτερα ότι παρά τα ανοιχτά θέματα το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Στόχος παραμένει μια πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου για όλα τα θέματα της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ θα υπάρχουν τεχνικές συναντήσεις σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν ενώ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία σε κάποια από τα θέματα μέχρι και τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα.

Μεγαλύτερο όλων το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου υπουργείο εργασίας και δανειστές βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, τόσο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, όσο και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και σε εκείνο του κατώτερου μισθού.

Για το κενό των 600 εκ. ευρώ για το 2018 που θα πρέπει να κλείσει τώρα αλλά και την εκκρεμότητα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το κενό μειώθηκε και το θέμα αναμένεται να κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας.

Σε ό, τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι, η συζήτηση έγινε ακροθιγώς με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν ενημέρωση από τους ανωτέρους τους για το αν θα πρέπει να συζητήσουν την ελληνική πρόταση που θέλει την αναθεώρηση των στόχων για τα έτη από το 2018 και μετά.

Κοινωνικό μέρισμα 

Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 για τη διανομή μέρους από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος που φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Στο ποσό που θα δοθεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη οι συνεχείς αναθεωρήσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων που γίνονται κάθε χρόνο και οι όποιες αποκλίσεις υπάρχουν στα δημοσιονομικά μεγέθη, «αν εκτιμηθεί ότι μπορούμε να δώσουμε άπαξ έστω και ένα μικρό ποσό, αυτό είναι που θα δοθεί» τόνισε η ίδια πηγή.

Ενέργεια 

Ανοιχτό είναι το θέμα της ενέργειας που περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων εταιριών του χώρου με πρώτη την ΔΕΗ αλλά και την ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι θα υπάρχουν συνεχείς επαφές σε τεχνικό επίπεδο και για τα υπόλοιπα θέματα που έχουν τεχνικές εκκρεμότητες όπως το θέμα της παιδείας και το καθεστώς απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα claw back και το rebate που αφορούν τις δαπάνες του υπουργείου υγείας.

Τέλος στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα δάνεια των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία και πλέον εκκρεμούν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες που θα λυθούν σε επίπεδο στελεχών. Κατά την χθεσινή ημέρα συζητήθηκαν και θέματα του υπουργείου δικαιοσύνης σχετικά με την διαφθορά...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: