Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Απεργία στις 2 Απριλίου


Ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ξεσηκώνουν τους εργαζόμενους

Eurokinissi
Γενική απεργία την Πέμπτη διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Αθήνα



Εκρηκτικό είναι το κλίμα στους εργαζομένους λόγω των ανατροπών στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς και εξαιτίας του παγώματος των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε γενική απεργία την Πέμπτη 2 Απριλίου με κεντρικό αίτημα «να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την οικονομική κρίση».

Το κύμα των απολύσεων και η καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η παράταση της σκληρής λιτότητας, καθώς και οι ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας επιδρά άμεσα τόσο στον μισθό όσο και στη σύνταξη. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που δουλεύει τέσσερις αντί για πέντε ημέρες θα δει το εισόδημά του να μειώνεται από τα 1.000 στα 800 ευρώ, ενώ για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί αντί για 35 έτη ασφάλισης θα πρέπει να συμπληρώσει 42 έτη.

Παράλληλα, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών προκαλεί αναστάτωση στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο και κύμα φυγής.

Η κυβέρνηση αρχίζει διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ωστόσο αναμένεται ότι θα υπάρξει «επιβάρυνση» από 5 έως 15 έτη για 140.000 γυναίκες στο Δημόσιο (ασφαλισμένες μετά το 1983).

Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απώλειες και στο πεδίο των μισθών, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ όπου φέτος θα δοθούν αυξήσεις μισθών 5,5% έως 6,5%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: