Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η Αραβική Σύνοδος στο Κατάρ



του Χάρη Μπότσαρη

Αρχίζει σήμερα στο Κατάρ η 21η Αραβική Σύνοδος με κύριο θέμα την ενότητα αλλά και τα κρίσιμα ζητήματα της Μ.Ανατολής, το πυρηνικό οπλοστάσιο και την πολιτική του Ιράν, τις διαφορές ανάμεσα στους Παλαιστινίους, και τη δίωξη κατά του Προέδρου του Σουδάν.

Το κλίμα της ενότητας των 22 χωρών δοκιμάζεται από την απουσία κάποιων Αράβων ηγετών από τη Σύνοδο με κορυφαία την αποχή του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Αίγυπτος που έχει ρόλο-κλειδί στις ειρηνευτικές διαδικασίες Ισραήλ-Παλαιστινίων αντιτίθεται με τις πρακτικές του Κατάρ και ιδίως με τις θέσεις που έχει εκφράσει σχετικά με τις διαφορές της Δυτ. Όχθης και της Γάζας.

Επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μουφίτ Σεχάμπ, ενώ επίσης δεν θα παραστούν στη Σύνοδο ο Πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί (για λόγους υγείας), ο Σουλτάνος Καμπούς Μπιν Σαέντ του Ομάν και ο Βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ.

Στη σύνοδο δεν έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Μανουχέρ Μοτακί που θα παρευρίσκεται ως «παρατηρητής».

Το Σιϊτικό Ιράν δεν είναι αραβική χώρα και ο Μοτακί είχε παρακολουθήσει ως «παρατηρητής» και τη Σύνοδο που έγινε στο Ριάντ το 2007, όμως ο Αχμαντινετζάντ είχε προσκληθεί από το Κατάρ στη Διάσκεψη για τη Συνεργασία του Κόλπου όπως και στη Σύνοδο του Ιανουαρίου για τη Γάζα.

Αρκετές χώρες κατηγορούν το Ιράν για πολιτική ανάμιξη στις υποθέσεις του Λιβάνου, του Ιράκ και των παλαιστινιακών περιοχών και δεν επιθυμούν να εκχωρήσουν στην Τεχεράνη ρόλους στις αραβικές υποθέσεις.

Επίσης δεν προσκλήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ αντιπροσωπεία της Χαμάς όπως είχε συμβεί προ διμήνου γεγονός που προκάλεσε τότε την αποχή της Παλαιστιανικής Αρχής.

Οι ηγέτες των αραβικών χωρών αναμένεται να παράσχουν υποστήριξη στον Πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων (ICC) για τις σφαγές στο Νταρφούρ.

Ο Πρόεδρος του Σουδάν μετέβη στη Ντόχα όπως είχε ταξιδέψει και σε Αίγυπτο, Ερυθραία και Λιβύη λίγες ημέρες μετά την έκδοση του διεθνούς εντάλματος εναντίον του και η παρουσία του στο Κατάρ οφείλεται κυρίως στην πολιτική υποστήριξη που του προσφέρει η Σαουδ. Αραβία.

Το Κατάρ που φιλοξενεί μια τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση και διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο σε ρόλο διεθνούς ρυθμιστή και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις υποθέσεις της Μ. Ανατολής.

Στην 21η Σύνοδο του Κατάρ την οποία θα παρακολουθήσει και ο Γ.Γ. ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα παιχτούν ισορροπίες ανάμεσα σε Συρία, Ιράν και Κατάρ από τη μία πλευρά και σε Σαουδ. Αραβία, Αίγυπτο και Ιορδανία, από την άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: