Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ Τουρκική παρουσία «βάφτισε» την κατοχή στην Κύπρο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Στιγμιότυπο από την πρώτη ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Πράσινη Ζώνη της Κύπρου το Πάσχα του 2003
Ουάσινγκτον



Οι Τούρκοι στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελούν δύναμη «κατοχής», αλλά απλά «τουρκική παρουσία», υποστήριξε ο υποψήφιος για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλ Γκόρντον, στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η αναφορά του Φιλ Γκόρντον προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των γερουσιαστών.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διάβασε παλαιότερη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη τερματισμού της κατοχής της Κύπρου, και ρώτησε τον κ. Γκόρντον εάν συμφωνεί.

Ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Κλίντον και νυν αναλυτής του ιδρύματος Brookings, απάντησε: «Η τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση της Κύπρου και είναι θέμα των διαπραγματεύσεων τις οποίες υποστηρίζουμε».

«Αρα, δεν την θεωρείτε κατοχή», επανήλθε ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, για να λάβει εκ νέου την απάντηση: «Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί και η κυβέρνηση της Κύπρου που την θεωρούν κατοχή».

Επιπλέον, στη διάρκεια της ακρόασής του, ο Φιλ Γκόρντον χαρακτήρισε σημαντικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία και απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: