Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Σε κίνδυνο η νέα συμφωνία για την κλιματική αλλαγή



Μπλοκάρει η νέα συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που αναμένεται να υπογραφεί τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη και θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Και αυτό γιατί λόγω των αντιδράσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, η υπογραφή της νέας συνθήκης από τον Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να καθυστερήσει έξι μήνες, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2012, οπότε και εκπνέει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Αιτία της καθυστέρησης υπογραφής της νέας συμφωνίας είναι οι αντιδράσεις 12 Δημοκρατικών Γερουσιαστών, οι οποίοι εκπροσωπούν πολιτείες που βασίζονται οικονομικά στον άνθρακα και τη χαλυβουργεία.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι η δημιουργία της νέας κλιματικής νομοθεσίας θα κοστίσει στις ΗΠΑ 646 δισ. δολάρια, γεγονός που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Στίβεν Μπάιερς, επικεφαλής της ομάδας για την κλιματική Αλλαγή του Ομπάμα, "η Κοπεγχάγη έρχεται τη χειρότερη στιγμή, τη στιγμή της οικονομικής κρίσης".

Η καθυστέρηση της υπογραφής εκτιμάται ότι θα επιφέρει νομικό κενό στο παγκόσμιο αγώνα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: