Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ







papathanasiou_mikriΑλλαγές στην έκτακτη εισφορά επέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Έτσι αυξάνεται κλιμακωτά η εισφορά για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 150.000 ευρώ, και δημιουργούνται πέντε νέα κλιμάκια. Από την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται τα ποσά που έχουν προκύψει από αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης.Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα μέτρα, πυροδότησαν έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για αποτυχημένη εισοδηματική πολιτική,
που επιβαρύνει τους οικονομικά αδύναμους, ο Γιάννης Παπαθανασίου αρνήθηκε να μπει -όπως είπε- στη σεναριολογία για σκληρά μέτρα και επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν έχουν στόχο την τόνωση της αγοράς.


Επιπλέον έσοδα 47 εκατ. ευρώ αναμένεται να φέρει στα ταμεία του κράτους η επέκταση των κλιμακίων για την είσπραξη της έκτακτης οικονομικής εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ.

Eνώ αρχικά στην εισοδηματική πολιτική η εισφορά αφορούσε τα εισοδήματα από 60.000 έως 150.000 ευρώ με τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Παπαθανασίου δημιουργούνται επιπλέον πέντε νέες κλίμακες έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

-για εισοδήματα από 150.001 ευρώ, έως 300.000 ευρώ καταβάλλονται ως έκτακτη εισφορά 5.000 ευρώ
-για εισοδήματα από 300.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ καταβάλλονται 10.000 ευρώ
- για εισοδήματα από 500.001 ευρώ έως 700.000 ευρώ καταβάλλονται 15.000 ευρώ
-για εισοδήματα από 700.001 ευρώ έως 900.000 ευρώ καταβάλλονται 20.000 ευρώ
-για εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ, καταβάλλονται 25.000 ευρώ.

Σχετικά με την τροπολογία, ο κ. Παπαθανασίου, επανέλαβε πως η έκτακτη εισφορά συνδέεται με την παρούσα οικονομική κρίση και δεν συνιστά αλλαγή οικονομικής πολιτικής. "Η φορολογική πολιτική, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, δεν αλλάζει", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Με την ίδια τροπολογία, προσδιορίζεται πως από την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται εκείνοι που έτυχε να δηλώσουν εκτάκτως μεγάλα έσοδα, είτε επειδή έλαβαν το εφάπαξ τους, είτε επειδή τους δόθηκε αποζημίωση λόγω απόλυσης.

Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του Γιάννη Παπαθανασίου, και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του Χρήστου Παπουτσή.

Σχεδιασμένη στο πόδι χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο Χρήστος Παπουτσής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ασκεί οικονομική πολιτική της ύφεσης και όχι της ανάπτυξης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για κυβέρνηση ηττοπαθή και παραιτημένη.

Ο κ. Παπαθανασιου απαντώντας είπε ότι τα σενάρια δεν αφορούν την κυβέρνηση οποία δεν λειτουργεί με διαρροές.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και εγκύκλιο με την οποία προβλέπεται η παρακράτηση φόρου 10% και στην περίπτωση καταβολής μερισμάτων, στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες με τη μορφή αμοιβών και ποσοστών των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντών, αμοιβών εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, εκτός μισθού, καθώς και μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές.

Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1.01.2009 και μετά.

Η παρακράτηση φόρου θα ενεργείται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο παρακρατηθείς φόρος θα αποδίδεται με την υποβολή δήλωσης στο Δημόσιο εφάπαξ εντός του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου έγινε παρακράτηση.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη νομοθεσία οι τράπεζες που θα πάρουν κρατική ενίσχυση από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ θα μπορούν φέτος να δώσουν μέρισμα τους μετόχους τους μόνο με την καταβολή μετοχών και όχι σε μετρητά.

Εν τω μεταξύ, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής θα παρακρατείται από τον Μάιο και για ένα χρόνο το 5% της βουλευτικής αποζημίωσης και θα δίνεται στο Ταμείο Συνοχής προκειμένου να συμβάλλουν οι βουλευτές στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.

Βελτίωση του κλίματος στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου αναμένεται μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης για προσωρινή μείωση των τελών ταξινόμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση η οποία φαίνεται να προκρίνεται είναι 50% μείωση στα τέλη ταξινόμησης, ανεξαρτήτως κυβισμού, τόσο για τα καινούργια όσο και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για διάστημα 4 μηνών.



ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: