Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Γ. Παπανδρέου: "Μεγάλη ιδεολογική μάχη"






papandreou"Η σύνοδος του G20 δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μάχη μεταξύ κρατών αλλά σε μάχη ιδεών, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τα προβλήματά του" δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς στο κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αντικείμενο της συνεδρίασης, όπου εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση της Επιτροπής στο σημερινό παγκόσμιο σύστημα οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, ήταν η διαμόρφωση των θέσεων και των προτάσεων των Σοσιαλιστών για την έξοδο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, οι 20 ηγέτες των οικονομικά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη, με έμφαση στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, την εργασία και την πράσινη ανάπτυξη.

"Αναγκαίο ένα νέο σύστημα"

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το σημερινό παγκόσμιο σύστημα οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, αυτό που προκαλεί τις τεράστιες ανισότητες, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, να χτίσουμε ένα νέο σύστημα με παλιά υλικά.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή Στίγκλιτς προτείνει την αλλαγή της παγκόσμιας εκπροσώπησης διότι, όπως αναφέρθηκε, το G7, το G8 ή το G20 δεν είναι όλος ο πλανήτης.

Τα μέλη της Επιτροπής Στίγκλιτς διαπίστωσαν ότι σε αυτό που τα ίδια χαρακτηρίζουν επανάσταση, δηλαδή την αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, υπάρχει μεγάλη αντίσταση από το οικονομικό αλλά και τμήμα του πολιτικού κατεστημένου, την οποία χαρακτήρισαν ως "αντεπανάσταση".

Η Επιτροπή εκτίμησε ότι η κρίση δεν θα περάσει γρήγορα και ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε σχέση με την ανεργία και το σύστημα Πρόνοιας. Επίσης, προέβλεψε ότι λόγω αυτών των εξελίξεων θα υπάρξει μεγάλη πίεση από λαθρομετανάστες ιδιαίτερα στην Ελλάδα, πύλη εισόδου λαθρομεταναστών προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Παπανδρέου σχετικά με τη συνεδρίαση της ομάδας των 20 στο Λονδίνο εκτίμησε ότι θα υπάρξουν καλές διατυπώσεις στα κείμενα, αλλά δεν θα υπάρξει πρακτική εφαρμογή τους, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε ότι δεν στέκεται στο ύψος των αξιών της κυρίως λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι συντηρητικές δυνάμεις.

Θεωρεί πάντως ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν θα λυθεί αυτομάτως με την απόκτηση πλειοψηφίας από τις προοδευτικές δυνάμεις καθώς υπάρχουν και τα εθνικά προβλήματα και συμφέροντα κάθε χώρας.

Η Επιτροπή Στίγκλιτς, η οποία συγκροτήθηκε για να ασχοληθεί με την παγκόσμια οικονομική κρίση και να διατυπώσει προτάσεις για την έξοδο από αυτήν, παρότι ολοκλήρωσε αυτό το έργο της αποφασίστηκε να συνεχίσει τη λειτουργία της και μάλιστα να δημιουργήσει δίκτυο σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο πάντα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την παροχή βοήθειας σε σοσιαλιστικά κόμματα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα τους, αλλά και την ενημέρωσή τους για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης Οικονομολόγοι για την ειρήνη και την σταθερότητα, στην οποία μετέχουν 25 νομπελίστες και διακεκριμένοι οικονομολόγοι.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στην επιτροπή Στίγκλιτς, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι:

"Στη σύναξη των G-20 δεν διεξάγεται καμία ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών, όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διεξάγεται σφοδρή αντιπαράθεση, με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε κράτους. Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για ένα «νέο σύστημα» με «νέα υλικά» που «θα σέβεται την εργασία και το περιβάλλον» είναι λόγια του αέρα.Τίποτα νέο δεν μπορεί να προκύψει όσο παραμένουν άθικτα τα θηριώδη μονοπώλια, κάτι που επιδιώκει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ".

Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά άρθρα: O Γ. Παπανδρέου στη Ν. Υόρκη και στην Επιτροπή Στίγκλιτς

Όλα τα βλέμματα στο Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: