Συνέντευξη Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον Ρ/Σ "ΝΕΤ 105,8" και στην δημοσιογράφο Ευ. Μπαλτατζή
Ημ. Δημοσίευσης : 29/04/2009 14:55ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΝΕΤ 105.8»
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Να καλωσορίσουμε τη Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, καλημέρα σας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα σας κα Μπαλτατζή.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Τι κάνετε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δυστυχώς η γενικότερη ατμόσφαιρα όπως εξελίσσεται μας κάνει να στενοχωριόμαστε, γιατί βλέπουμε στη Βουλή μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να επιβάλει φυγομαχία ξανά, κουκούλωμα, συγκάλυψη και εκ νέου επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό το λέτε εσείς στο ΠΑΣΟΚ κα Ξενογιαννακοπούλου, γιατί χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα, μίλησε για μεθοδευμένη γελοιοποίηση της δικαιοσύνης από την πλευρά σας και της πολιτικής ζωής του τόπου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει πια σε τέτοια κρίση πανικού και έλλειψη ψυχραιμίας, κι έρχεται και υβρίζει κυριολεκτικά, γιατί μόνο αυτό μπορώ να πω, και καθημερινά την αντιπολίτευση αντί να απολογηθεί για τις επιλογές της.
Και εγώ θέτω ορισμένα ερωτήματα κα Μπαλτατζή. Πώς είναι δυνατόν από τη μια να μας λένε για ψήφο κατά συνείδηση, και από την άλλη να εκβιάζουν τους βουλευτές τους ότι αν δεν ψηφίσουν όπως θέλει η κυβέρνηση, δηλαδή απαλλαγή a priori του κ. Παυλίδη να τους βάζει το εκβιαστικό δίλημμα των εκλογών;
Και βέβαια με ποιό σκεπτικό, τη στιγμή που δέχτηκαν την ανάγκη της πρώτης προκαταρκτικής για την υπόθεση Παυλίδη, που βγαίνουν οι βουλευτές τους και ζητούν από τον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί, άρα θεωρούν ότι υπάρχει θέμα, έρχονται τώρα που πήγε στη Βουλή ο δεύτερος φάκελος από τη Δικαιοσύνη, και λένε ότι είναι απαράδεκτο το ότι το ΠΑΣΟΚ ζητάει και γι' αυτό το θέμα να γίνει συζήτηση και να υπάρχει διερεύνηση;
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάντως κα Ξενογιαννακοπούλου, γιατί σας ακούω προσεκτικά, βεβαίως και εσείς από την πλευρά σας έχετε τη δική σας επιχειρηματολογία, αυτό όμως που θέλω να επισημάνω είναι το στοιχείο που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, που ολοένα και περισσότεροι πολίτες αυτό που στην ουσία ζητούν είναι να μπει ένα φρένο σε αυτή την σκανδαλολογία, να υπάρξει μια κλίμακα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων που υπάρχουν για τη χώρα.
Και είδαμε και στην τελευταία δημοσκόπηση της "GPO", ότι ακριβώς στην ιεράρχηση, στην κλίμακα ιεράρχησης, τα θέματα των σκανδάλων των εντός ή εκτός εισαγωγικών, το λέω αυτό γιατί κάποιοι δεν αποδέχονται ότι υπάρχουν σκάνδαλα ή ότι όλες οι υποθέσεις είναι σκάνδαλα εν πάση περιπτώσει, στην κλίμακα λοιπόν αυτή είναι χαμηλά σε αυτό που οι πολίτες ζητάνε από τα πολιτικά κόμματα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Μπαλτατζή, κατ' αρχάς άλλο πράγμα η σκανδαλολογία και άλλο η διαφάνεια και η διερεύνηση υποθέσεων που έχουν θίξει το δημόσιο συμφέρον.
Εγώ δεν δέχομαι ότι αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση αναπτύσσει σκανδαλολογία. Εδώ μιλάμε για υποθέσεις που η ίδια η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις του δημοσίου συμφέροντος με κόστος για την οικονομία.
Μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για απώλεια χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου ή του δημόσιου πλούτου, τα οποία σε περιόδους κρίσης θα μπορούσαν να πάνε να στηρίξουν το εισόδημα, το κοινωνικό κράτος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν μιλάμε για τη διαφάνεια, είναι αναπτυξιακή προϋπόθεση.
Δεν μπορεί να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση με ένα πολιτικό σύστημα που αμφισβητείται, ισοπεδώνεται, στη λογική ότι όλα κουκουλώνονται και δεν πειράζει αν υπάρχει αυτή η τεράστια απώλεια εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό και το δημόσιο συμφέρον. Είναι απόλυτα συνδεδεμένα τα θέματα.
Κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας και η βασική μας επιδίωξη είναι να πάμε με μια ατζέντα θετική στις Ευρωεκλογές.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι. Αυτό έλεγα ξέρετε κα Ξενογιαννακοπούλου στην αρχή της εκπομπής, ότι είμαστε 39 ημέρες πριν από τις εκλογές.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επ' ουδενί όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι η ατιμωρησία και η συγκάλυψη.
Γιατί οι ίδιοι οι πολίτες, που σωστά λένε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η οικονομική και η κοινωνική κρίση, συνειδητοποιούν ότι όσο υπάρχει αυτή η γκρίζα ατμόσφαιρα συνολικά και η ισοπέδωση στην πολιτική, όσο υπάρχει μια κυβέρνηση που φυγομαχεί, που έχει αυτή την ενοχική συμπεριφορά, που προσβάλει το ίδιο το Κοινοβούλιο όταν βγαίνει ο Πρωθυπουργός της χώρας και λέει ότι η Βουλή είναι αρένα ρωμαϊκή, μια κυβέρνηση που επί 5 χρόνια απαξιώνει τους θεσμούς, αυτό απλώς τροφοδοτεί τη γενικότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, πάντως με αυτή τη λογική κα Ξενογιαννακοπούλου παραμερίζουμε εντελώς το μείζον θέμα που είναι οι συνέπειες και η έξοδος από την άλλη μεριά από την οικονομική κρίση.
Τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας το ξέρετε ότι είναι σε πολύ άσχημο σημείο, δανειζόμαστε, φτάνουμε τα 50 δις και στην ουσία τα χρήματα των δανεισμών όπως λένε οι ειδικοί γιατί εγώ ειδικός δεν είμαι, πάνε στο να καταβληθούν οι μισθοί και τα τοκοχρεολύσια και υπάρχει ένα μείζον θέμα. Το ερώτημα είναι πού οδεύουμε. Γι' αυτό πότε θα συζητήσουμε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Μπαλτατζή, κατ' αρχάς πρέπει να αποσαφηνίσουμε κάτι. Δεν είναι διαφορετικά ζητήματα η υπόθεση του δημοσίου συμφέροντος, των περίφημων όλων αυτών των σκανδάλων και της οικονομικής κρίσης.
Είναι απόλυτα αλληλένδετα, γιατί είναι η ίδια η κυβέρνηση, που έχει δημιουργήσει αυτή την τεράστια δημοσιονομική εκτροπή, που δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τώρα τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και η οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά μέσα από την κακοδιαχείριση, τις επιλογές σκοπιμοτήτων και όλα αυτά τα ζητήματα της απαξίωσης των θεσμών να έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση και με τη θεσμική κρίση. Είναι απόλυτα αλληλένδετα.
Όταν εμείς λοιπόν λέμε ότι χρειάζονται εκλογές και χρειάζεται αλλαγή διακυβέρνησης, μιλάμε για όλα. Γιατί, για να μπορέσει να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, πρέπει να θωρακίσουμε ξανά τους θεσμούς και την ίδια τη δημοκρατία και τη διαφάνεια. Γι' αυτό εμείς παράλληλα δίνουμε τη μάχη μας και για μια άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, αλλά και για να στηρίξουμε ξανά με πραγματικές επιλογές τη διαφάνεια και το θεσμικό πλαίσιο.
Και θα σας πω και κάτι άλλο κα Μπαλτατζή. Επειδή ακούμε συνέχεια ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει αδυναμίες, βγαίνουν διάφοροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και μας λένε για το νόμο «Περί Ευθύνης Υπουργών». Εγώ θα συμφωνήσω και το θέτω μόνη μου ότι πρέπει να ξαναδούμε το νόμο «Περί ευθύνης Υπουργών» γιατί όντως οι εξελίξεις και όλη αυτή η εμπειρία η δραματική .....
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό καταδεικνύεται.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Αλλά δεν μπορεί όμως να είναι οι αδυναμίες και τα ελλείμματα τα άλλοθι για την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Γιατί εδώ βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν εφαρμόζει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Έρχονται φάκελοι από τη Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση δεν κάθεται καν να ψηφίσει. Εγώ δεν λέω να αποδεχτεί. Ας τους αφήσει τους βουλευτές κατά συνείδηση να αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να συσταθεί δεύτερη προκαταρκτική Επιτροπή.
Τι λογική είναι να τους παίρνει σαν πρόβατα όταν κόπτονται για την κατά συνείδηση ψήφο, να τους απομακρύνει για τρίτη φορά από την Ολομέλεια, για κάθε πρόταση; Αυτό δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές της, δεν εμπιστεύεται ότι έχει πλειοψηφία και δεδηλωμένη. Είναι μια κυβέρνηση σε πανικό και σε αδιέξοδο.
Αυτό απλώς εντείνει την οικονομική κρίση, γιατί ο λαός νιώθει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι όμηρος. Είναι όμηρος των επιλογών και των αδιεξόδων που η ίδια έχει.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά πως οι συνάδελφοι σας της Νέας Δημοκρατίας αυτό που τονίζουν και μάλιστα στο δημόσιο λόγο τους κα Ξενογιαννακοπούλου, αυτό λοιπόν που λένε είναι πως «εμείς δεν μπορούμε να έχουμε άλλο κριτήριο στη ψηφοφορία που θα γίνει τη Δευτέρα το βράδυ παρά να στηρίξουμε την κυβέρνηση, διότι είναι δεδομένος ο στόχος του ΠΑΣΟΚ να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση. Αυτό λένε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι θλιβερή η κατάσταση και καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μια το Πάσχα κόπτονταν για την ψήφο κατά συνείδηση. Είναι ίδια η υπόθεση ξέρετε από το Πάσχα μέχρι προχθές, τη Δευτέρα, δεν είναι άλλη υπόθεση.
Δεύτερον, είναι οι ίδιοι οι οποίοι έχουν βγει και με ειλικρίνεια, εγώ πιστεύω και ευαισθησία, και λένε να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης για να διευκολυνθεί η κατάσταση, άρα θεωρούν ότι εδώ υπάρχει ζήτημα. Εγώ δεν θα προδικάσω ενοχή. Θα πω ζήτημα περαιτέρω διερεύνησης. Ακούμε πρώην Υπουργούς.
Χθες ένας πρώην Υπουργός μίλησε για πάρτι που γίνεται όσον αφορά τα εμβάσματα. Και διάφορα άλλα θέματα, τα οποία προκαλούν τον κοινό νου. Εγώ δεν σας λέω ότι υπάρχει ενοχή. Σημαίνει όμως ότι υπάρχει ανάγκη διερεύνησης.
Και οι ίδιοι τώρα ομολογούν ότι βέβαια έχουν εγκλωβιστεί και είναι όμηροι μιας κατάστασης και μιας πλέον αμφισβητούμενης πλειοψηφίας στη Βουλή. Γιατί στο λαό δεν υπάρχει πια καμιά πλειοψηφία της κυβέρνησης και γι' αυτό θα αναγκαστούν να καταφύγουν από ότι φαίνεται στο λευκό για να εκτονωθεί κάπως αυτή η κατάσταση.
Όλα αυτά κα Μπαλτατζή για να επανέλθω στην οικονομική κρίση που είναι το ζητούμενο ....
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι και να τελειώσουμε με αυτό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Απλώς εντείνουν τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Γιατί εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δύναμη, τη συνοχή, το σχέδιο και που εμμένει στις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές.
Και πείτε μου κα Μπαλτατζή και κλείνω με αυτό, με τί πρόσωπο να πάει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλες, επειδή πάμε και για Ευρωκλογές, με αυτή την κατάσταση της σήψης, της συγκάλυψης και του αδιέξοδου; Γι' αυτό χρειάζονται εκλογές, γι' αυτό χρειάζεται αλλαγή διακυβέρνησης.
ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου να σας ευχαριστήσω πολύ για την συνομιλία. Καλό μεσημέρι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ κα Μπαλτατζή. Να είστε καλά. Γεια σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου