Κυριακή 12 Απριλίου 2009

«Η Τουρκία αναβαθμίζεται γιατί εμείς απουσιάζουμε»

Για απουσία και απραξία στην εξωτερική πολιτική κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του σήμερα στην «Κ.Ε.».

*Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στην Αγκυρα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως η αναβάθμιση της Τουρκίας οφείλεται «στην πολυεπίπεδη και ευέλικτη πολιτική της» και στο γεγονός ότι «η Ελλάδα σταδιακά έπαψε να διεκδικεί δραστήρια και πρωτοπόρα θέση στα Βαλκάνια, παρέδωσε τον έλεγχο στα ελληνοτουρκικά, ενώ υποβάθμισε το ρόλο της Ε.Ε. στα παραπάνω θέματα».

*Για τον κ. Παπανδρέου η κυβέρνηση ερμηνεύει λανθασμένα τα δεδομένα, δεν αντιλαμβάνεται τη σημερινή θέση της χώρας στη διεθνή κοινότητα και «δεν αναρωτιέται γιατί δεν είναι πια απαραίτητη στους συμμάχους της».

*Εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει και πάλι το ρόλο της με «αναθεώρηση της πολιτικής και των εργαλείων της, με σοβαρή δουλειά, σχέδιο και εθνική στρατηγική, συμμετέχοντας ενεργά στις νέες διεθνείς εξελίξεις».

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι η εξής:

«Η Τουρκία δεν αναβαθμίζεται από την επιλογή του αμερικανού προέδρου να την επισκεφτεί, και μάλιστα αγνοώντας την Αθήνα στο πέρασμά του. Αναβαθμίζεται επειδή η δική της πολυεπίπεδη και ευέλικτη πολιτική των τελευταίων ετών την καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή και ισχυρό εταίρο για όσους διατηρούν συμφέροντα στην περιοχή. Και οι ΗΠΑ, απλώς, το αναγνωρίζουν και το αξιοποιούν.

»Αυτήν την αναβάθμιση της Τουρκίας, όμως, την επέτρεψε και η απουσία και απραξία της ελληνικής κυβέρνησης από τις διεθνείς εξελίξεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Ελλάδα σταδιακά έπαψε να διεκδικεί δραστήρια και πρωτοπόρα θέση στα Βαλκάνια, παρέδωσε τον έλεγχο στα ελληνοτουρκικά και απώλεσε τον ρόλο του προνομιακού συνομιλητή με τον αραβικό κόσμο, ενώ δεν αξιοποίησε και υποβάθμισε τον ρόλο της Ε.Ε. στα παραπάνω θέματα.

»Για μία ακόμη φορά, όμως, η κυβέρνηση ερμηνεύει λανθασμένα τα δεδομένα. Η απάντηση στην επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αγκυρα δεν μπορεί να είναι μόνο η εσπευσμένη διεκδίκηση μιας συνάντησης με τον έλληνα πρωθυπουργό - όσο σημαντικές και εάν είναι οι συναντήσεις με ηγέτες συμμάχων και εταίρων. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι η ανίχνευση των σφαλμάτων, των παραλείψεων και των δυνατοτήτων της χώρας. Η αναθεώρηση της πολιτικής, αλλά και των εργαλείων της.

»Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η σημερινή θέση της χώρας στη διεθνή κοινότητα και ποιο ακριβώς είναι το κεφάλαιό της. Δεν αναρωτιέται γιατί δεν είναι απαραίτητη πλέον για τους συμμάχους της. Δεν έχει διαγνώσει τις αδυναμίες της και δεν καλλιεργεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

»Η Ελλάδα μπορεί να βρει και πάλι τον δικό της ρόλο, να επεξεργαστεί τη δική της ειδική προσφορά στις διεθνείς εξελίξεις - πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί την απαράβατη αρχή και αξία στην εξωτερική μας πολιτική.

»Αυτό μόνο με σοβαρή και συστηματική δουλειά, με σχέδιο και εθνική στρατηγική μπορεί να επιτευχθεί. Αξιοποιώντας τις πραγματικές μας δυνατότητες, συμμετέχοντας ενεργά στις νέες διεθνείς εξελίξεις με παρουσία, θέσεις και πρωτοβουλίες. Οπως το πετύχαμε στο παρελθόν, με απτά αποτελέσματα προς όφελος της Ελλάδας και του Ελληνισμού, μπορούμε να το πετύχουμε και πάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: