Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

«Οταν θα λάβεις αυτό το γράμμα...»

http://kafeneio-gr.blogspot.com/
Ο κ. Παπανδρέου παρέχει κάλυψη στον κ. Πάγκαλο και κατηγορεί την κυρία Παπαρήγα για συμψηφιστική τακτική

Η κατηγορηματική απόκρουση των όσων καταγγέλλει το ΚΚΕ εις βάρος του ΠαΣοΚ και του κ. Θ. Πάγκαλου κυριαρχεί στην απαντητική επιστολή του κ. Γ.Παπανδρέου προς την κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Στο κείμενο της επιστολής, η οποία αναμένεται να αποσταλεί , ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αρνείται να αναγνωρίσει στον Περισσό το αποκλειστικό δικαίωμα στη διατύπωση της μιας και μοναδικής ιστορικής αλήθειας, ενώ παρέχει πλήρη κάλυψη στον κ. Πάγκαλο υπογραμμίζοντας την ελευθερία των στελεχών στη διατύπωση απόψεων, ειδικά σε ό,τι αφορά «σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας» (σύμφωνα με μία από τις εκδοχές του κειμένου που επεξεργαζόταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επί δέκα και πλέον ημέρες).

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Το κείμενο του κ. Παπανδρέου προς τον Περισσό συνιστά μια....
πλήρη επιβεβαίωση της διάθεσης για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Από τη μία πλευρά, αποκρούει την κατηγορία του έξαλλου αντικομμουνισμού που εκτοξεύει η κυρία Παπαρήγα συστηματικά τις τελευταίες ημέρες κατά του ΠαΣοΚ (όπως έκανε και στην ομιλία της την προηγούμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη) και από την άλλη επιθυμεί να θέσει τον Περισσό προ των ιστορικών ευθυνών του.

Τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου ότι το ΠαΣοΚ είναι το κόμμα που ανέδειξε τους αγώνες τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, παράλληλα όμως καταμαρτυρεί στο ΚΚΕ την αδυναμία και απροθυμία του να αντιμετωπίσει τις σκοτεινές πτυχές της δικής του ιστορικής πορείας. Ταυτοχρόνως θέτει δε- κατά τα φαινόμενα, οριστικά- την κυρία Παπαρήγα στο κάδρο των πολιτικών του αντιπάλων κατηγορώντας την για την παγιωμένη συμψηφιστική τακτική της και τις ίσες αποστάσεις που εμφανίζεται να τηρεί απέναντι στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ.

Η επιστολή του κ. Παπανδρέου έγινε άνευ λόγου και αιτίας πολιτικό σίριαλ καθώς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε ένα αρχικό σχέδιο στα χέρια του αμέσως μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στη Χιλή και στις ΗΠΑ, στις αρχές του μηνός. Ενδεχομένως η καθυστέρηση της αποστολής της να οφείλεται και στον μέχρι ενός σημείου «ιστορικό» της χαρακτήρα, είναι όμως γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες κάποια στελέχη όπως ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου περιήλθαν σε δύσκολη θέση, αναγκασμένος όπως ήταν να απαντά καθημερινώς σε ερωτήσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γενική είναι η εκτίμηση στην Ιπποκράτους ότι με την ανταλλαγή των επιστολών μεταξύ της κυρίας Παπαρήγα και του κ. Παπανδρέου κλείνει ένα ιστορικό κεφάλαιο, στις μεταπολιτευτικές τουλάχιστον σχέσεις της Κεντροαριστεράς με την παραδοσιακή Αριστερά.

Κάποιοι επιμένουν στην άποψη ότι δεν μπορεί να βλάψει το ΠαΣοΚ η συζήτηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου περί των ευθυνών του ΚΚΕ για την περίοδο του Εμφυλίου και την τραυματική για την Ελλάδα εποχή που ακολούθησε. Δεν έδειξε όμως να ενστερνίζεται πλήρως τις απόψεις αυτές ο κ. Μ. Ανδρουλάκης,ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σε κρατικό κανάλι προτίμησε μια ψυχολογική ερμηνεία της στάσης του κ. Πάγκαλου λέγοντας ότι ο σύντροφός του (στο ΠαΣοΚ) διακατέχεται από το άγχος των κομμουνιστών,«μήπως και δεν έλθουν οι παλαιοί σύντροφοι στην κηδεία τους». Πάντως ο κ. Πάγκαλος τις τελευταίες ημέρες δεν επιθυμεί να ομιλεί πλέον δημοσίως για το ζήτημα, όσες επιθέσεις κι αν δέχεται από την κυρία Παπαρήγα και τον «Ριζοσπάστη». Οταν προκαλείται δύσκολα συγκρατείται, όπως σε πρόσφατη πρωινή εκπομπή του Μega, όπου μίλησε για «πνευματική καθυστέρηση», είναι σαφές όμως ότι έπειτα από την έντονη αντιπαράθεση διαρκείας των τελευταίων εβδομάδων με τον Περισσό αφήνει το πεδίο ανοιχτό για τον κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές στα πέριξ της Ιπποκράτους αναπτύσσονται οι συζητήσεις και για την εκλογική επίπτωση της αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ· και ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πρώτα συμπεράσματα που διατυπώνονται από στελέχη του ΠαΣοΚ είναι ότι εξ αντανακλάσεως πλήττεται... ο ΣΥΡΙΖΑ. Διακρίνουν στην Ιπποκράτους μια αισθητή αμηχανία της «άλλης Αριστεράς» μπροστά στην κόντρα του ΠαΣοΚ με την παραδοσιακή Αριστερά και κρίνουν ότι αυτή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην κάλπη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι επιπτώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Οπως γνωρίζουν και τονίζουν σε συζητήσεις οι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, η αντικομμουνιστική στάση τους μπορεί να εμπεριέχει στοιχεία ιστορικού ξεκαθαρίσματος, γίνεται όμως με πλήρη επίγνωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προσδοκά ούτε και δύναται να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΚΚ, παρά τα όσα προς στιγμήν πίστεψε μια μερίδα στελεχών κατά την περίοδο της δημοσκοπικής αφαίμαξης του ΠαΣοΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, στο κεντρικό επιτελείο της Ιπποκράτους θεωρούν ότι με τη σαφή οριοθέτηση των σχέσεων με τον Περισσό και την επιθετική τους στάση διευκολύνουν μια περαιτέρω συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Παράλληλα όμως εκτιμούν και ευελπιστούν ότι με την πολιτική αυτή επιλογή θα προκαλέσουν πολλαπλές διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ- ειδικότερα υπό το πρίσμα της σύγκρουσης μεταξύ αριστερού ρεύματος και όσων είναι επιρρεπείς στους πειρασμούς της Κεντροαριστεράς.
Πηγή Το Βήμα

Διάβασε τη συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: