Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

To "χαστούκι" της Ε.Ε στην Τουρκία για την Αρμενία

http://www.troktiko.blogspot.com/



Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία, εντείνοντας την πίεση προς την Άγκυρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Γερεβάν, ύστερα από την αντίστοιχη προτροπή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα.

Η διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας ..



έχει αποσταθεροποιήσει την πλούσια σε ενεργειακούς πόρους περιοχή του Καυκάσου, απομόνωσε την Αρμενία και αποτέλεσε εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Ο Πίτερ Σέμνεμπι, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο, δήλωσε ότι η εξομάλυνση των αρμενοτουρκικών σχέσεων θα αποβεί προς όφελος της περιοχής και θα βελτιώσει τη θέση της Τουρκίας ως προς την ένταξή της στην ΕΕ.

"Κατ' αρχάς πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα είναι προς όφελος δικό μας, της περιοχής και ως εκ τούτου της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Σέμνεμπι, συμπληρώνοντας ότι "το άνοιγμα των συνόρων σίγουρα δεν πρόκειται να βλάψει τις προοπτικές της Τουρκίας στην Ε.Ε.".

Ο κ. Σέμνεμπι διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ασκεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων το 1915, κάτι που η Άγκυρα αρνείται κατηγορηματικά.

"Μπορώ να μιλήσω μόνο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πίεση, απολύτως καμία. Αυτό το θέμα δεν είναι δικό μας. Δεν μας αφορά αυτό το θέμα", διευκρίνισε ο κ. Σέμνεμπι.

Μετά την πρώτη επίσκεψη αρχηγού τουρκικού κράτους στην Αρμενία πέρυσι, όταν ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο χωρών, οι υψηλόβαθμες συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και πιθανώς το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων εντατικοποιήθηκαν, ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι, προϋπόθεση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, αποτελεί η διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.



Διαβάστε Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: