ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Απολογία με μισόλογα του Καραμανλή για Βατοπέδι και νέους φόρους...
Σε μια απολογία με μισόλογα (του Πρωθυπουργού) και τέσσερις μονολόγους εξελίχθηκε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα η συζήτηση να παρουσιάσει ελάχιστο πολιτικό ενδιαφέρον και να περάσει στην ιστορία ως το χειρότερο ίσως ντιμπέιτ που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα, για όσον χρόνο διεξάγονται προεκλογικά αυτού του είδους οι αναμετρήσεις.
Με ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια και την απαγόρευση διαλόγου μεταξύ τους, από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης έγινε κατανοητό ότι όλη η προσπάθεια των πολιτικών αρχηγών θα επικεντρωνόταν στο πώς θα αποφύγουν μια εμφανή ήττα. Παράλληλα, οι...
πέντε πολιτικοί αρχηγοί ήταν φανερό ότι μιλούσαν με το βλέμμα στραμμένο στις προσεχείς εθνικές εκλογές και είναι ενδεικτικό ότι η προσπάθειά τους επικεντρώθηκε στο να καταδείξουν ο καθένας από την πλευρά του την κρισιμότητα της ψήφου της 7ης Ιουνίου. Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στόχευσε στο κομματικό ακροατήριο και με αρκετή διάθεση αυτοκριτικής ήταν εμφανές ότι επιχείρησε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους εκείνους της Ν.Δ. οι οποίοι είτε έχουν αποφασίσει να απέχουν της κάλπης, είτε φαίνεται να επιλέγουν άλλα κόμματα. Αν και υπερασπίστηκε τις επιλογές του σε πολλά θέματα και ειδικά στην οικονομία, εμφανίστηκε έτοιμος να παραδεχθεί τα λάθη του, κάνοντας έτσι μια τελευταία προσπάθεια να συγκινήσει τους οπαδούς του και να επανασυσπειρώσει την απογοητευμένη βάση της Ν.Δ.
«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»
Κατά της αποχής στράφηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου. «Ούτε μία χαμένη ψήφος» ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε τον δίλεπτο μονόλογό του και αφού προηγουμένως είχε περιγράψει το δίλημμα των εκλογών με τη φράση «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Και επέμεινε στο πόσο σημαντική είναι η ψήφος στις ευρωεκλογές. Έστειλε έτσι ξεκάθαρο μήνυμα στο εκλογικό σώμα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου θα αποτελέσει την ατμομηχανή για την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Όπως προαναφέρθηκε, η έμμεση- λόγω των περιοριστικών κανόνων που επικράτησαν στο ντιμπέιτ - αντιπαράθεση Καραμανλή- Παπανδρέου δεν κατάφερε να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, καθώς ούτε μεγάλες ειδήσεις προέκυψαν, ούτε μεγάλα και πολλά λάθη έγιναν τόσο από τους ηγέτες των δύο κομμάτων εξουσίας, όσο και από τους τρεις άλλους των μικρότερων κομμάτων της Βουλής. Υπήρξαν πάντως και περιπτώσεις όπου η συζήτηση ήταν εντελώς υποτονική και χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια των πέντε πολιτικών αρχηγών να αποφύγουν τις «κακοτοπιές», ώστε από τη μια να μην εκτεθούν και από την άλλη να μη δώσουν ερείσματα για κριτική.
Πάλι τους κάλυψε
Πολιτικά, από όσα είπε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το σημαντικό είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων φόρων μετά τις ευρωεκλογές και η καλύτερη στιγμή του ήταν προφανώς όταν επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν έδωσε εντολή να χτυπήσουν τους συνταξιούχους έξω από το Μαξίμου, ούτε έδωσε εντολή να σκάσουν τα λάστιχα από τα τρακτέρ των αγροτών, νύχτα. Για το Βατοπέδι- και έχει τη σημασία του το γεγονός- επανέλαβε τη γνωστή θέση που υποστηρίζει τελευταία και καλύπτει τους Βατοπεδινούς, ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόσωπο το οποίο να έβλαψε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Έδειχνε όμως νευρικός και αρκετές φορές κατέφυγε στην έντονη κίνηση των χεριών, προκειμένου να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις αναφορικά με τα σκάνδαλα. Υποστήριξε μάλιστα την πρωτοφανή άποψη ότι σκάνδαλα πάντα γίνονται και θα γίνονται! Ήταν πάντως μακριά απο τον γνωστό καλό εαυτό του και ασφαλώς δεν είχε σχέση με την εμφάνιση που είχε πραγματοποιήσει παραμονές των εκλογών του 2007 σε αντίστοιχη συζήτηση...
«Δεν με κρατάει κανείς»
Αποτέλεσμα ήταν να χάσει κατά κράτος από τον Γιώργο Παπανδρέου στο κεφάλαιο «σκάνδαλα». Ο κ. Παπανδρέου, που δέχθηκε αμέσως μετά τον κ. Καραμανλή ερώτηση για το Βατοπέδι, είχε την ευκαιρία να καταγγείλει τον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο της Βουλής, την οποία απέδωσε στην παραγραφή των σκανδάλων επειδή- όπως είπε- ήταν αναμεμειγμένοι υπουργοί του. Στα πολλά «συν» του Γ. Παπανδρέου από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση (ήταν πολύ καλύτερος από το ντιμπέιτ του 2007) ασφαλώς πρέπει να σταθεί κανείς στη φράση «εμένα δεν με κρατάει κανείς», που στρεφόταν κατά του Πρωθυπουργού, όπως και στη δέσμευσή του να επιβάλει κανόνες διαφάνειας για τα συμφέροντα και τα μέσα ενημέρωσης. Χρησιμοποιώντας όρους όπως «δεσμεύομαι» και «είμαι αποφασισμένος», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εμφανές ότι απευθυνόταν στους ψηφοφόρους εκείνους που διατηρούν επιφυλάξεις για το αν έχει τις λύσεις για τα προβλήματα της χώρας.
Οι άλλοι τρεις
Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κινήθηκε στα γνωστά πλαίσια και η καλύτερη στιγμή της ήταν όταν δήλωσε κάθετη σε σχέση με τα οικονομικά του ΚΚΕ, αρνούμενη κάθε έλεγχο δηλώνοντας ότι «κατάλογο με οικονομικά στοιχεία δεν δίνουμε». Ο Αλέκος Αλαβάνος, που ήταν ο καλύτερος στο ντιμπέιτ του 2007, χθες το βράδυ ήταν μακριά από τον καλό εαυτό του και η καλύτερη στιγμή του ήταν όταν αμφισβήτησε την προσήλωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και τι είναι το Σύμφωνο», είπε, «σαν το Πιστεύω για τους χριστιανούς;». Κακή στιγμή του, οι απαντήσεις που έδωσε για τη στάση του κόμματος στις ταραχές του Δεκεμβρίου, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως στα θέματα Παιδείας και Περιβάλλοντος «μάς δουλεύει ψιλό γαζί». Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που κινήθηκε στη λογική των ανοιγμάτων στη Ν.Δ. με βάση την πλατφόρμα «μία παράταξη, δύο κόμματα», παρ΄ ότι ήταν υποτονικός για ένα μεγάλο διάστημα, απέφυγε τα λάθη αλλά και τις ατάκες που χαρακτηρίζουν συχνά τον πολιτικό λόγο του.
Παρασκευή 29 Μαΐου 2009
Κερδισμένος ο Γιώργος...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου