Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Κίνηση - ματ από τον Γ. Μαντζουράνη στην υπόθεση Siemens...


Mε αιφνιδιαστικό ελιγμό, ο Δημ. Τσοβόλας αναλαμβάνει συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη. Παγώνει η ανακριτική διαδικασία και ακυρώνεται η κυβερνητική προσπάθεια εντυπώσεων εν όψει των ευρωεκλογών...

.
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
.
Αιφνιδιαστικές εξελίξεις είχαμε πριν από λίγο στη δικαστική διαδικασία για την υπόθεση της Siemens. Mε δήλωσή του ο κατηγορούμενος, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΟΤΕ, Γεώργιος Σκαρπέλης κάλεσε τον Δημήτρη Τσοβόλα να αναλάβει συνήγορός του ύστερα από τη δήλωση των μέχρι τώρα συνηγόρων του Νίκου Ανδρουλάκη και Γιάννη Μαντζουράνη ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους επειδή δεν τους χορηγούνται τα απαιτούμενα κρίσιμα έγγραφα από τη δικογραφία. Ο κ. Τσοβόλας ήδη αποδέχθηκε και ζήτησε προθεσμία για να ενημερωθεί και να ετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.
Η εξέλικη αυτή χαρακτηρίζεται, από νομικούς κύκλους, "κίνηση - ματ" η οποία οφείλεται στον μέχρι τώρα συνήγορο του Γ. Σκαρπέλη, Ι. Μαντζουράνη που αποδεικνύεται άριστος σκακιστής της νομικής τέχνης. Θεωρείται κίνηση - ματ σε νομικό επίπεδο κατ' αρχάς διότι εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των δικονομικών δυνατοτήτων του κατηγορουμένου, χωρίς να γίνει αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή κλπ. που ορισμένοι ανάμεναν.
Επίσης, η εξέλιξη αυτή πηγαίνει τώρα χρονικά πίσω την ανακριτική διαδικασία στην υπόθεση της Siemens και σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. H νέα προθεσμία που δόθηκε είναι για τις 15 Ιουνίου. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση επεδίωκε να αξιοποιήσει πολιτικά τη συγκυρία, με "ομαδικές προφυλακίσεις" για την υπόθεση, αυτή η επιδίωξη σε μεγάλο βαθμό ακυρώνεται. Έτσι ο νομικός ελιγμός παράγει και ένα σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα.
Και τέλος δεν στερείται σημασίας ότι νέος συνήγορος αναλαμβάνει ο Δημ. Τσοβόλας ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο μαχητικούς δικηγόρους της χώρας αυτή τη στιγμή και o οποίος μπαίνει γερά τώρα κι αυτός στο παιχνίδι της υπόθεσης Siemens.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης, προς τον 4ο Ειδικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών Ν. Ζαγοριανό, με την οποία ο Γ. Σκαρπέλης κάλεσε τον Δημ. Τσοβόλα να αναλάβει συνήγορός του είναι το εξής:
"Ρητώς δηλώνω ότι επιθυμώ να απολογηθώ μετά συνηγόρου της επιλογής μου, υπό τους όρους, που προβλέπουν ρητές διατάξεις του Κ. Ποιν.Δ. και διασφαλίζουν την ακώλυτη άσκηση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων μου.
Επειδή οι συνήγοροι υπεράσπισης μου, κ. Νικόλαος Ανδρουλάκης και κ. Ιωάννης Μαντζουράνης, εμμένουν στην από 20-5-2009 Δήλωση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες διεξαγωγής της ανάκρισης είναι αδύνατη η άσκηση των καθηκόντων τους, αφού η παραβίαση βασικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως η μη χορήγηση όλων των εγγράφων της δικογραφίας, η επιλογή των χορηγούμενων εγγράφων κατά την ανέλεγκτη ανακριτική κρίση, η απόκρυψη κρισίμων εγγράφων, όπως λ.χ. Δηλώσεις Παράστασης Πολιτικής Αγωγής, η μη έγκαιρη χορήγηση επίσημης ελληνικής μετάφρασης ξενόγλωσσων εγγράφων, η παράλειψη απάντησης για αποδοχή ή απόρριψη γραπτών αιτημάτων κατηγορουμένων κ.ο.κ., μετατρέπει την ανάκριση σε ναρκοπέδιο, παγιδεύει τον κατηγορούμενο, ακυρώνει το θεσμικό ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης και χρησιμοποιεί την παρουσία δικηγόρου στην απολογία ως άλλοθι, απευθύνομαι δημοσίως στον δικηγόρο Δημήτριο Τσοβόλα, που χωρίς προηγούμενη ενημέρωση διορίζω συνήγορο υπεράσπισής μου, με την βεβαιότητα ότι θα αποδεχθεί την εντολή μου, αφού πάντοτε με επιστημονικό και πολιτικό ήθος αγωνίζεται για τις αρχές του κράτους δικαίου, τις εγγυήσεις της δίκαιης δίκης και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων".

http://press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: