Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Με πόλεμο απειλεί η Πιονγιανγκ τη Ν. Κορέα...


ΗΠΑ:«Aν θέλει (η Πιονγιαγνκ) να συνεχίσει να προκαλεί την διεθνή κοινότητα, πρέπει να ξέρουν πως θα πληρώσουν το τίμημα".
Με στρατιωτικές επιχειρήσεις απειλεί τη Νότια Κορέα η Πιονγιανγκ, αν δεν αποσύρει την απόφαση της να συμμετάσχει στη διεθνή οργάνωση εναντίον των πυρηνικών όπλων. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει ακάθεκτη την εκτόξευση πυραύλων, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, η οποία σχεδιάζει πλέον την επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Κάθε εχθρική πράξη εναντίον των “ειρηνικών” μας πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών και κατασχέσεων των όπλων μας, αποτελεί ασυγχώρητη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και θα σημάνει μια ...
δυναμική στρατιωτική επίθεση», αναφέρει η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα, η Πιονγιανγκ θεωρεί ότι η δέσμευση της ειρηνικής συμφωνίας που ίσχυε από το τέλος του Κορεάτικου Πολέμου το 1953, πλέον έχει τελειώσει.

Η αντίδραση της Βόρειας Κορέας στηρίζεται στην απόφαση του Νότου να συνδράμει στο PSI, μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση και ελέγχει πλοία για το ενδεχόμενο να μεταφέρουν παράνομα φορτία . Κύριος στόχος της είναι να σταματά την διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής.

Την συμμετοχή της σ’ αυτήν την οργάνωση σχεδίαζε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο μετά και την δεύτερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιανγκ, ανακοίνωσε «πως δεν γίνεται η συμμετοχή να καθυστερήσει άλλο». Η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει με πόλεμο πολλές φορές στο παρελθόν το Νότο, σε περίπτωση συμμετοχής στο PSI.
Την κατάσταση δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο οι ασταμάτητες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη μεριά της Βόρειας Κορέας. Την Τετάρτη (27/5) το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως το πρωί άλλος ένας μικρού βεληνεκούς πύραυλος εκτοξεύθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Σκληρή απάντηση έδωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, λέγοντας πως «αν θέλει (η Πιονγιαγνκ) να συνεχίσει να προκαλεί την διεθνή κοινότητα, πρέπει να ξέρουν πως θα πληρώσουν το τίμημα. Γιατί η διεθνης κοινότητα είναι απόλυτα σαφής: Οι πράξεις της είναι απαράδεκτες και μη ανεκτές».

Μάλιστα δεν θεωρείται τυχαίο, που η Κίνα – βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας – καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγιανγκ. Μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναμένεται να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την ομόφωνη καταδίκη τη Δευτέρα.
cosmo.gr


http://www.nonews-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: