Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Μεταβίβασε την περιουσία στα δύο ανήλικα παιδιά του



Μόνο αυθόρμητη και υπό το κράτος πανικού δεν ήταν η φυγή του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία. Είχε σχεδιαστεί βήμα βήμα από καιρό, όταν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens διαισθάνθηκε ότι οι δικαστικές εξελίξεις ενδεχομένως να είχαν δραματικές για τον ίδιο συνέπειες.

Αδιάψευστο στοιχείο αυτής της σχεδιασμένης κίνησης είναι η απόφαση του κ. Χριστοφοράκου να μεταβιβάσει τα –αν όχι όλα– σημαντικότερα περιουσιακά του στοιχεία στα δύο ανήλικα παιδιά του, πριν ακόμη η Siemens υποβάλει αγωγή εναντίον του. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει (σύμφωνα με κάποιες νομικές ερμηνείες) ισχυρά επιχειρήματα για να αντικρούσει δικαστικά πιθανή κίνηση να χαρακτηριστεί ως δόλια η πράξη μεταβίβασης.

Δεκατέσσερις ημέρες πριν από τη γνωστοποίηση της αγωγής της Siemens εναντίον του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συνέταξε πράξη γονικής παροχής, μεταβιβάζοντας στα παιδιά του τα περιουσιακά του στοιχεία στην Αθήνα και την Τήνο.

Η πράξη έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2009 από τη συμβολαιογράφο Αθηνών κυρία Ελένη Κωνσταντινίδου, με αριθμό 20.424 και λίγες ημέρες αργότερα ενεγράφη και στα υποθηκοφυλακεία ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε νομικό κενό.

Βάσει του συμβολαίου, ο κ. Χριστοφοράκος μεταβιβάζει στα παιδιά του:
▪ Ενα διαμέρισμα 143 m2 στο λόφο Eντισον Παλλήνης, αξίας 308.829,32 ευρώ, κατά πλήρη κυριότητα.
▪ Δύο σπίτια 88 και 85 m2 στο χωριό Τριαντάρος στην Τήνο, αντικειμενικής αξίας 57.740,42 ευρώ, κατά ψιλή κυριότητα, επίσης με παρακράτηση του δικαιώματος οικήσεως από τον ίδιο. Τα ακίνητα στον Τριαντάρο είναι υποθηκευμένα από τη Siemens Financial Services για ποσό 860.000 ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο της αντικειμενικής τους αξίας, από τις 8-4-2005, λόγω προσωπικού δανείου που είχε δώσει προς τον κ. Χριστοφοράκο. Στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι τις δόσεις θα συνεχίσει να τις καταβάλλει ο ίδιος.
▪ Το διαμέρισμα το οποίο κατοικεί στην Εκάλη, στην οδό Αραβαντινού 10, εμβαδού 340 m2, αντικειμενικής αξίας 485.511,72 ευρώ. Σε αυτό το ακίνητο ο κ. Χριστοφοράκος παρακρατεί το δικαίωμα οικήσεως ισόβια και της εφ’ όρου ζωής επικαρπία, ώστε να μην κινδυνεύσει από ενδεχόμενη αίτηση κατάσχεσης. Στο διαμέρισμα έχει εγγράψει υποθήκη η Siemens Financial Services. Τις δόσεις του δανείου δηλώνει ότι θα τις εξοφλεί ο ίδιος.

Το συμβόλαιο μεταβίβασης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων ζητήθηκε από τα αρμόδια υποθηκοφυλακεία στις 28 Ιανουαρίου του 2009, δηλαδή ελάχιστες μέρες μετά τη σύνταξή του.

Αν και η συνολική αξία των ακινήτων είναι περίπου 852.000 ευρώ, παράγοντες της κτηματαγοράς με τους οποίους επικοινώνησε ο ΕΤ.Σ την υπολόγιζαν μεταξύ δύο και τριών εκατ. ευρώ, με τη χαμηλή τιμή να θεωρείται εντελώς συγκυριακή λόγω της οικονομικής κρίσης που χτύπησε και την αγορά ακινήτων.

Στην ιδιοκτησία του κ. Μ. Χριστοφοράκου στην Τήνο υπάρχουν και δύο οικόπεδα στη θέση Χαλακιές Καρδιανής, με επιφάνεια οκτώ και δεκαέξι στρεμμάτων αντιστοίχως, τα οποία δεν μεταβιβάστηκαν.

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι ο κ. Εμμανουήλ Σταυριανός, ο οποίος προφυλακίστηκε προχθές για το σκάνδαλο της Siemens, έπαθε καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών.
http://citypress-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: