Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

239 σε "αμνηστία" για το σκάνδαλο της ΜΑΝ...


Τα αποτελέσματα της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς που είχε "προκαλέσει" και την παραίτηση Βερελή στην Ελλάδα. Διαφορές και ομοιότητες με την Siemens
.

Από τον Πέτρο Μυλωνά
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Από την εισαγγελία του Μονάχου έγινε νγωστό ότι συνελήφθησαν προχθές τρία άτομα για την υπόθεση διαφθοράς στην εταιρεία κατασκευής βαρέων οχημάτων ΜΑΝ η οποία ξέσπασε πριν από λίγο καιρό έχοντας και μια πτυχή ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι τρεις συλλήψεις, στην Εσση και το Αμβούργο, έχουν σχέση με την εξασφάλιση συμβολαίων για την κατασκευή ρυμουλκών.
Η δικαστική έρευνα αφορά, γενικότερα, καταγγελίες για δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό ώστε να προωθηθούν οι πωλήσεις λεωφορείων και φορτηγών της εταιρείας.
Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, ήδη 239 στελέχη διαφόρων βαθμίδων της εταιρείας έχουν μπει σε πρόγραμμα αμνηστίας που προσφέρθηκε προκειμένου να δώσουν όποιες πληροφορίες και στοιχεία έχουν για την υπόθεση. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται πάντως και πολλές μικρές "λαμογιές" όπως έξοδα για γεύματα, μικρολαδώματα, εισιτήρια για αθλητικές εκδηλώσεις ή εκδρομές τα Σαββατοκύριακα...
Η διοίκηση της ΜΑΝ έχει αναθέσει σε ανεξάρτητη νομική εταιρεία να κάνει εσωτερικό έλεγχο (κατά τα πρότυπα της περίπτωσης της Siemens και της αμερικανικής Debevoise–Plimpton που ανέλαβε εκεί τον έλεγχο) στα λογιστήρια της για όλες τις...
πληρωμές που έγιναν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη αναφορά που έγινε από την εταιρεία αυτή διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν "μαύρα ταμεία" στην ΜΑΝ - κι αυτή φαίνεται να είναι μια ουσιώδης διαφορά από την περίπτωση της Siemens. Η εσωτερική έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί όλες οι ροές των χρημάτων και οι αποδέκτες τους. Δεν υπάρχουν πλέον κενά που χρειάζεται να αναζητηθούν. Δηλαδή στην περίπτωση της ΜΑΝ όλα έγιναν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.
Έτσι φαίνεται να μην ανακύπτει επί της ουσίας "ελληνική πτυχή" στην υπόθεση διαφθοράς, η οποία όταν ανέκυψε πάντως συνοδεύτηκε από την υποβολή παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελή που τώρα θα μπορεί να κάνει λόγο για δικαίωσή του.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει προωθηθεί ακόμη το αίτημα δικαστικής συνδρομής για να σταλούν στη χώρα μας όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Αυτό το είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Χ. Βερελής προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση αλλά η κυβέρνηση προτίμησε να κινηθεί με τους δικούς της ρυθμούς για τους δικούς της λόγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: