Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Τέλος Ιουλίου οι απολογίες Σημαιοφορίδη – Καραδοκήσω για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ


της Βασιλικής Κόκκαλη

Το κατώφλι του ειδικού εφέτη – ανακριτή Γιώργου Λέκκα ο οποίος ερευνά την υπόθεση των ομολόγων, περνάει στις 30 Ιουλίου ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, προκειμένου να απολογηθεί για τρία βαρύτατα αδικήματα – απάτη, απιστία και σύσταση συμμορίας – που αφορούν στο «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κατέληξε υπερτιμολογημένο σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία. Μια ημέρα νωρίτερα, «ραντεβού» με τον ειδικό εφέτη – ανακριτή έχει η πρώην διευθύντρια του ταμείου Κατερίνα Καραδήμα, αντιμέτωπη και εκείνη με τις ίδιες κατηγορίες. Οι νέες ημερομηνίες κατά τις οποίες ο κ. Σημαιοφορίδης και η κυρία Καραδήμα θα βρεθούν τετ – α- τετ με τον εφέτη ανακριτή, προέκυψαν μετά τις προθεσμίες που εκείνος τους έδωσε προκειμένου και οι δυο να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Αγ. Σημαιοφορίδη αναφέρει:

  • «Στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τις αρχές του Μαρτίου του επόμενου έτους εντάχθηκες σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα την οποία είχαν συγκροτήσει οι συγκατηγορούμενοί σου Ιωάννης Παπαμαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της North Asset Management Γέώργιος Αποστολίδης, πρόεδρος του δ.σ. της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και ο διευθύνων σύμβουλος της ετιαρείας Σοφοκλής Πρινιωτάκης».
  • « Οι προαναφερόμενοι γνωρίζοντας αφενός μεν ότι διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους, που ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αφετέρου δε ότι το τελευταίο προέβαινε την περίοδο εκείνη, για την κάλυψη των αναγκών του σε εκδόσεις δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν εκμεταλευόμενοι τις γνώσεις τους και την τεράστια εμπειρία τους λόγω της ενασχόλησής τους με τις συναλλαγές χρηματοοικονομικών προϊόντων, τη διάπραξη του κακουργήματος της απάτης εις βάρος ασφαλιστικών ταμείων, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος».
  • «Αποφάσισαν να ζητηθεί μέσω της JP Morgan από την αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου και ειδικότερα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρήσει στην έκδοση ενός δομημένου ομολόγου, τους όρους του οποίου είχε προσχεδιάσει ο πρώτος εξ αυτών με ανάδοχο της έκδοσης την τράπεζα JP Morgan, η οποία σημειωτέον συμπεριλαμβανόταν στους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς ήτοι στα πιστωτικά ιδρύματα που είχαν επιλεγεί με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και ΟΙκονομικών για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στις αγορές τίτλων του δημοσίου και τη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες στην πρωτογενή αγορά και στο σύστημα ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς τίτλων και με απώτερο σκοπό την πώλησή του σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Προκειμένου δε να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, μεθοδευσαν τις διαδοχικές μεταβιβάσεις του κατά την ημέρα της έκδοσής του, ήτοι από την τράπεζα JP Morgan, στην εταιρεία North Asset Management (αγγλική εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων) από εκείνη στην τράπεζα Hypo και από αυτήν στην εταιρεία Ακρόπολις Χρηματιστηριακή η οποία και θα το μεταβίβαζε την ίδια ημέρα στους τελικούς αγοραστές που ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε να διογκωθεί τεχνητά η τιμή αγοράς του από αυτά σε σχέση με την πραγματική - αγοραία του αξία».
  • «Ενεργώντας από κοινού με άλλους έβλαψες την περιουσία ΝΠΔΔ, πείθοντας τα αρμόδια όργανά του με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, καθώς και με την παρασιώπηση αληθινών γεγονότων σε πράξη, η δε πράξη σου τελέστηκε υπό περιστάσεις ιδιαζόντως επιβαρυντικές ως έχουσα αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το δε όφελος που επιδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η αντίστοιχη ζημία που προξενήθηκε στο ΝΠΔΔ υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».
«Ενεργώντας από κοινού με άλλους με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, όντας υπάλληλος ΝΠΔΔ στον οποίο ήταν εμπιστεύμενη η διαχείριση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εσόδων του από κοινού με άλλους ελάττωσες εν γνώσει σου την περιουσία του με σκοπό να ωφελήσεις άλλους».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: