Μόλις 420 συνοριοφύλακες φρουρούν τα χερσαία σύνορα της χώρας, μήκους 210 χιλιομέτρων, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο Κέντρο Υποδοχής του Κυπρίνου αναλογούν 48 αστυνομικοί για 400 μετανάστες.
Δεν υπάρχει ούτε διερμηνέας, ούτε κοινωνικός λειτουργός, ούτε δικηγόρος για τους πολιτικούς πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα υπό δυσμενείς συνθήκες, ενώ το Κέντρο λειτουργεί με δανεικά, καθώς η νομαρχία Έβρου χρωστά 800.000 ευρώ σε τοπικούς προμηθευτές που φροντίζουν για την καθημερινή σίτιση, την υγιεινή και την περίθαλψη των μεταναστών.
Τα παραπάνω είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμασι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφαλείας, Ζακ Μπαρό, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας επισκέφτηκε τον Έβρο. Ο επίτροπος αντιμετώπισε θετικά το αίτημα του νομάρχη Έβρου Νίκου Ζαμπουνίδη για τη δημιουργία ενός τμήματος του οργανισμού για τον έλεγχο και την προστασία των συνόρων της Ε.Ε. (FRONTEX) στην περιοχή του βορείου Έβρου. Ο νομάρχης Έβρου ζήτησε ακόμη:
1. Να ενισχυθεί με επιπλέον 500 συνοριοφύλακες η φύλαξη των συνόρων και με 100 το Κέντρο του Κυπρίνου
2. Να δημιουργηθεί στον βόρειο Έβρο ένα ιατρικό κέντρο το οποίο θα παρέχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα μόνο στους παράνομους μετανάστες, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υγείας
3. Να γίνει κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών και στο νότιο Έβρο, στην περιοχή των Φερών, δυναμικότητας 300-350 ατόμων.
“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μιλάμε για υποδοχή 3000 ατόμων, είναι αδύνατον να το λειτουργήσει η πολιτεία” σημείωσε ο κ. Ζαμπουνίδης, προειδοποιώντας ότι, εάν δεν υπάρξει μέριμνα για το θέμα της χρηματοδότησης του υφιστάμενου κέντρου υποδοχής, η κατάσταση θα χειροτερέψει.
kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου