Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

"ΘΗΣΕΑ 2" ΦΕΡΝΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ... ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ!


Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη
(από την Ελευθεροτυπία)
Βροχή πυροτεχνημάτων εν είδει παροχών στον προεκλογικό ορίζοντα, που διαγράφεται σαφώς εν μέσω θέρους, ανέβασαν χθες το πολιτικό θερμόμετρο με δηλώσεις, ανταπαντήσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε «καυτά» θέματα, όπως τα οικονομικά των δήμων και η χρηματοδότηση των έργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι προσλήψεις στο Δημόσιο με τη...
νέα γενιά των γαλάζιων συμβασιούχων.
Ολα αυτά σε δεύτερο επίπεδο και αμέσως μετά την επικοινωνιακή ...επίθεση στη λεωφόρο της καθημερινότητας του πολίτη, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΚΕΠ Ηλιούπολης, αλλά και τη μονιμοποίηση συλλήβδην 80.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο, που ανακοινώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος εγκαινιάζοντας την παραχολογία της κυβέρνησης με πακέτα μέτρων υπέρ του πολίτη.
Αλλα 3,7 δισ.
Ετσι χθες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος εξήγγειλε τον «Θησέα-2», ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αγγίξει τα 3,7 δισ. για τα έτη 2010 έως 2014 κι αποτελεί τη συνέχεια του «Θησέα-1» στα έτη 2005-2009, που έδωσε 3,5 δισ. στους δήμους. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι διασφαλίστηκε η καταβολή 3,5 δισ. ευρώ που έχουν συμβασιοποιηθεί κατά το 92% του Προγράμματος και με βάση αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν 20.700 έργα, ενώ έχουν ολοκληρωθεί άλλα 7.000.
Σε προεκλογικούς ρυθμούς ο Πρ. Παυλόπουλος βεβαίωσε ότι «διασφαλίστηκε η καταβολή 3,5 δισ. ευρώ», ενώ ο Θ. Νάκος ανήγγειλε «25.000 έργα που θα δοθούν στην Τ. Α.» Επίσης, ο υφυπουργός Θ. Νάκος είπε πως ο «Θησέας-2» θα λειτουργήσει ως προέκταση και συμπληρωματικά προς τον «Θησέα-1» και μίλησε συνολικά για 25.000 έργα που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να τονώσουν την αγορά σε μια δύσκολη από οικονομική άποψη περίοδο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι προσπαθεί να απαξιώσει τον «Καποδίστρια» και να απαξιώσει το ΕΠΤΑ (1998-2004) που ήταν πρόγραμμα που προσέφερε στην ελληνική περιφέρεια. Επίσης, σε ανακοίνωση του ΚΚΕ το πρόγραμμα «Θησέας» χαρακτηρίζεται προεκλογικό κόλπο και επισημαίνεται ότι τροφοδοτείται σε ποσοστό 72% από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή πρόκειται για χρήματα των εργαζομένων. Βασικά προβλήματα της χρηματοδότησης των δήμων είναι, τονίζει το ΚΚΕ, οι μεγάλες παρακρατήσεις εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τα ψίχουλα που αποδίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο ΣΥΝ ζητεί να δοθούν τα χρήματα που της ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να διατεθούν σε κοινωνικές δράσεις και καταγγέλλει την κυβέρνηση που δίνει μόλις το 20% των πόρων όπου και όπως αυτή θέλει, χωρίς κριτήρια και αναλογικότητα, ενισχύοντας τις πελατειακές σχέσεις.
Για τις προσλήψεις
Σε διακεκαυμένη ζώνη κινήθηκαν επίσης οι τόνοι μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στον τομέα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο Ντ. Ρόβλιας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε αύξηση των προσλήψεων σε σχέση με πέρυσι κατά 35,2% και υπογράμμισε τη δημιουργία της νέας γαλάζιας γενιάς των συμβασιούχων, που άγγιξε από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα τους 313.042 υπαλλήλους. Συνολικά οι προσλήψεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ρόβλια, από το 2004 και μετά, είναι 800.677 υπάλληλοι από τους οποίους μόνον οι 147.782 είναι μόνιμοι. Αποφεύγουν τους μόνιμους και προτιμούν να προσλαμβάνουν κατά κόρον εκτός ΑΣΕΠ, ήταν το σχόλιο του κ. Ρόβλια που δήλωσε: «Το καθεστώς των προσλήψεων στο κομματικό κράτος της Ν.Δ. είναι φαύλο. Πού τελειώνει αυτός ο κατήφορος; Η απάντηση είναι: προφανώς στις εκλογές».
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος, σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ κατά πάγια συνήθειά του χρησιμοποιεί διάφορους αριθμούς για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Οι αριθμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είπε ο κ. Αντώναρος, ή αναφέρονται σε ωρομίσθιους δασκάλους και καθηγητές που διορίζονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
Τους αριθμούς αυτούς διέψευσε από την πλευρά του και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος, ο οποίος είπε ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια στους δήμους προσελάμβαναν 12.500 συμβασιούχους φέτος έχει τεθεί όριο 10.000 συμβασιούχων.
Ανταπαντώντας ο κ. Ρόβλιας προκάλεσε τους κ. Αντώναρο και Νάκο να υποδείξουν συγκεκριμένα έστω και ένα λάθος στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, σχετικά με τις προσλήψεις, διαφορετικά «θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τους χιλιάδες άνεργους νέους, τους οποίους εμπαίζουν».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: