Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ COSMOTE ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΑΝΙΔΑ



Την ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά της Cosmote, στη βάση της προβληματικής σχετικής γνωμοδότησης Σανιδά, έφερε στην προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης με γραπτή του Ερώτηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπρινίδης ζητά να πληροφορηθεί εάν ο ισχυρισμός του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - ότι τα «εξωτερικά στοιχεία» μίας ηλεκτρονικής επικοινωνίας δεν εμπίπτουν στο απόρρητο των επικοινωνιών - συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και εάν τα δεδομένα ηλεκτρονικών επικοινωνιών μπορούν να καθίστανται διαθέσιμα για τους σκοπούς της διερεύνησης και δίωξης λιγότερο σοβαρών αξιόποινων πράξεων.

Μετά την κατάθεση της Ερώτησης, ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε: «Σε μία δημοκρατία, ο θεμιτός σκοπός της καταπολέμησης του εγκλήματος δεν ‘αγιάζει' όλα τα μέσα για την επίτευξή του. Ως προς τούτο, ο Ευρωπαϊκός νόμος είναι σαφής: Η καταπολέμηση αξιόποινων πράξεων πρέπει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο της υπέρτατης υποχρέωσης σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Όποια κυβέρνηση, στο όνομα της ασφάλειας, θέτει μη απαραίτητους και μη αναλογικούς περιορισμούς στις ελευθερίες των πολιτών, καταλήγει να καταλύει άκριτα τόσο βασικές αρχές της δημοκρατίας (όπως είναι το απόρρητο των επικοινωνιών) όσο, εν τέλει, και την πραγματική ασφάλεια σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Λαμπρινίδη:

"Βάσει της υφιστάμενης ελληνικής νομοθεσίας που ενσωματώνει την αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία (Ν.2225/1994, Π.Δ. 47/2005 και Ν.3471/2006), όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να άρουν το απόρρητο των επικοινωνιών, μόνο για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία (Εισαγγελική Διάταξη, Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου) που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ρητά ορίζει ότι στην έννοια του απορρήτου εντάσσονται τόσο το περιεχόμενο όσο και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας. Στην προκειμένη περίπτωση, υποβλήθηκε αίτημα από αστυνομική αρχή σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών χορήγησης μιας σειράς στοιχείων επικοινωνίας του πελάτη της, στο πλαίσιο έρευνας για πλημμέλημα, αλλά η εν λόγω εταιρεία αρνήθηκε να τα χορηγήσει. Κατόπιν της αρνήσεως της εταιρείας να υποβάλει τα στοιχεία, η εισαγγελική αρχή Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη κατά της εν λόγω εταιρείας, για απείθεια και υπόθαλψη εγκληματία, επικαλούμενη πρόσφατη γνωμοδότηση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία μεταξύ άλλων αποφαίνεται ότι τα δεδομένα κίνησης δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα και δεν εμπίπτουν στο πεδίο προστασίας του απορρήτου επικοινωνιών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εάν επιβεβαιώνει ότι τα "δεδομένα κίνησης" μίας ηλεκτρονικής επικοινωνίας (ποιος επικοινώνησε με ποιον, πότε, από ποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή τηλέφωνο, κλπ.) αποτελούν προσωπικά δεδομένα και εμπίπτουν στο απόρρητο των επικοινωνιών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας.

2. Με δεδομένη και την ευρωπαϊκή επιταγή της αρχής της αναλογικότητας, αν θεωρεί η Επιτροπή oτι τηρείται η πρόβλεψη της κοινοτικής οδηγίας 2006/24/ΕΚ για τη διατήρηση και για τη θεμιτή χρήση δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ειδικότερα του άρθρου 1 που προβλέπει ότι τα δεδομένα μπορούν να καθίστανται διαθέσιμα για τους σκοπούς της διερεύνησης, διαπίστωσης και δίωξης "σοβαρών ποινικών αδικημάτων" και όχι για λιγότερο σοβαρές αξιόποινες πράξεις;"


stoxasmos

Δεν υπάρχουν σχόλια: