Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗ FREE PRESS “METROPOLIS”

[logo.gif]



Το κόλπο με τους ημιυπαίθριους. Κράτος μικροαπατεώνας ή κράτος νταβατζής;



Αν αμφέβαλε κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τη χώρα με λογική μικροαπατεώνα, που προσπαθεί με αρπαχτές να τη βγάλει ενώ την ίδια στιγμή με ψέματα νομίζει πως κοροϊδεύει τους πάντες, μετά το κόλπο με τους ημιυπαίθριους δεν πρέπει να έχει μείνει ούτε ένας.

Η κυβέρνηση βλέπει να ορθώνεται μπροστά της το τέρας του δημοσιονομικού ελλείμματος, με τα έξοδα να τρέχουν αχαλίνωτα και τα έσοδα να μην έρχονται από πουθενά. Και δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε και να το φορτώσει στις προηγούμενες κυβερνήσεις – άλλωστε η απογραφή δική της έμπνευση ήταν – και η Ευρωπαϊκή Ένωση τη στριμώχνει…

Οπότε, θυμίζοντας τον θρυλικό μπακαλόγατο συλλαμβάνει τα κόλπο των ημιυπαίθριων. Όλων εκείνων των επιπλέον δωματίων δηλαδή που φτιάχτηκαν με το κλείσιμο ενός ανοιχτού, στεγασμένου υπαίθριου χώρου στην οικοδομή, που έχουν προσθέσει τετραγωνικά στο σπίτι χωρίς να περιλαμβάνονται στην άδεια. Μια αυθαιρεσία που αφορά, κατ’ εκτίμηση, περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα.

Λέει λοιπόν: «Να τα νομιμοποιήσω δε μπορώ, γιατί οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, εφόσον διαπιστωθούν, σημαίνουν εφάπαξ πρόστιμο, και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης εάν δεν υπάρξει θεραπεία, δηλαδή κατεδάφιση». Οπότε αποφασίζει να εφεύρει δική της νομιμότητα, την «τακτοποίηση», αγνοώντας το σύνταγμα. Με το αζημίωτο.

Η τακτοποίηση όμως, σημαίνει ότι οι πολίτες καλούνται, οικιοθελώς, να πάνε να αναγνωρίσουν ότι παρανόμησαν. Και να πληρώσουν ένα πρόστιμο. Και αφού το κάνουν να πάρουν ένα χαρτί που θα λέει ότι τακτοποιήθηκαν, όχι όμως ότι αποκαταστάθηκε η νομιμότητα, γιατί αυτό δεν επιτρέπεται από το νόμο και το σύνταγμα, οπότε παραμένουν παράνομοι, και μάλιστα κατά δήλωσή τους πια. Πιο ευάλωτοι στις διαθέσεις της κυβέρνησης που μόλις χρειαστεί ρευστό, θα θυμηθεί και πάλι τους παράνομους και τις δηλώσεις ομολογίας τους.

Εκτός από τον μικροαπατεώνα όμως υπάρχει και το άλλο πρόσωπο της κυβέρνησης. Αυτό του εκβιαστή. Που σκέφτεται «Κουτοί δεν είναι. Αν δεν τους απειλήσω δε θα πάει κανείς να δηλώσει τίποτε, οπότε το κόλπο πάει φούντο». Ανακοινώνει λοιπόν πως θα ξεκινήσει παντού ελέγχους, και όσοι δεν

συμμορφωθούν στην πολύ καλύτερη προσφορά που κάνει με την τακτοποίηση θα αναγκαστούν να πληρώσουν το νόμιμο πρόστιμο για την αυθαιρεσία και το ετήσιο κόστος διατήρησης. «Θα σου κάνω μια πρόταση που δε μπορείς να αρνηθείς» έλεγε ο Ντον Κορλεόνε στο Νονό. «Αν το κάνεις θα σε προστατέψω από την εφαρμογή του Νόμου» λέει η κυβέρνηση.

Θλιβερές σκηνές από τις τελευταίες πράξεις μιας κυβέρνησης που μίλησε για πόλεμο στους νταβατζήδες και σήμερα πια υιοθετεί τις τακτικές τους. Οι Έλληνες είναι μάλλον πολύ έξυπνοι για να πέσουν στην παγίδα. Και είναι πια αγανακτισμένοι με αυτή την κυβέρνηση και τις πρακτικές της, μεταξύ μπακαλόγατου και εκβιαστή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: