Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ήταν ένα ακόμη μήνυμα του Γ. Παπανδρέου προς την κοινωνία και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ότι εννοεί αυτά που λέει. Ο πρόεδρος του Κινήματος επέλεξε νέα πρόσωπα με εντυπωσιακά βιογραφικά και επιτυχημένες επαγγελματικές σταδιοδρομίες ρίχνοντας το βάρος στην ανανέωση. Στις έξι πιθανά εκλόγιμες θέσεις συμπεριέλαβε δύο εξ απορρήτων συνεργάτες του, που πέτυχαν στα καθήκοντα που τους ανέθεσε, τον Γ. Ραγκούση και τον... Π. Γερουλάνο, δύο στελέχη που διακρίνονται σε διεθνείς οργανισμούς και ξένα πανεπιστήμια, την Ε. Παναρίτη και τον Ηλ. Μόσιαλο, την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθηνών Στ. Σαλουφάκου και τη δημοσιογράφο του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ Μ. Τσόκλη.
Τις υπόλοιπες έξι θέσεις κατέλαβαν η Τ. Καραπαναγιώτη, παραγωγός τηλεοπτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, ο Δ. Λάλας, ειδικός σε θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών, ο Κ. Θέος, πολιτικός μηχανικός, ο Αλί Μοχάμετ Χαγκ, γεννημένος στο Σουδάν, γιατρός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, η Α. Καφέτση, έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης και ο Εμ. Κριαράς, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής.
Προβαίνοντας στις σχετικές ανακοινώσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «ένα ψηφοδέλτιο με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, στο αύριο της πατρίδας μας, ένα ψηφοδέλτιο ανανέωσης το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους μάχιμους, καταξιωμένους με πορεία ο καθένας στον χώρο του».
Ο νέος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, τόνισε ότι «ο αγώνας μας, ο αγώνας του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει πορεία ο τόπος, για να γεννηθεί μια νέα ενότητα των Ελλήνων, είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται και θα κορυφωθεί μόνο όταν κλείσουν οι κάλπες».
Σε ό,τι αφορά στο παρασκήνιο, όλα δείχνουν ότι για τη θέση του επικεφαλής ο Γ. Παπανδρέου προόριζε τον Λ. Παπαδήμο, αλλά το σενάριο δεν βγήκε εξαιτίας της άρνησης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ανώτερα στελέχη της Ιπποκράτους, πάντως, επέμεναν και χθες ότι οι δύο άνδρες απλά συζητούν την επιστροφή του κεντρικού τραπεζίτη στην Ελλάδα μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και ότι η θέση του επικεφαλής ήταν κατειλημμένη από τον Γ. Ραγκούση εδώ και έναν μήνα.
Το πρωί της Κυριακής την πόρτα της Ιπποκράτους πέρασε και η καθηγήτρια της Νομικής Γλ. Σιούτη, αλλά τελικά το όνομά της δεν διαβάστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αφού επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις.
ΟνόματαΣύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Γερουλάνος προκρίθηκε από μία ομάδα συνεργατών του προέδρου του κόμματος που είχε ακόμη δύο ονόματα: του Ν. Αθανασάκη και του Ν. Κοτζιά.
Πολλοί περίμεναν πως θα άκουγαν το όνομα του Χ. Παμπούκη, ο οποίος όμως παραμένει αφοσιωμένος στο δικηγορικό του γραφείο. Η επιλογή της Στ. Σαλουφάκου, η οποία ήταν και στο ευρωψηφοδέλτιο, δείχνει τη δυσκολία του Γ. Παπανδρέου να επιλέξει κάποιον από τους προβεβλημένους συνδικαλιστές.
Σημειώνεται πως για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είχε ακουστεί το όνομα του Χρ. Πολυζωγόπουλου, ενώ την περίοδο του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές κυριαρχούσε το όνομα του Σπ. Παπασπύρου. «Ο βασικός λόγος που επιλέγεται η Σταυρούλα είναι ότι ταιριάζει στο προφίλ της γυναίκας που ασχολείται με τα κοινά» εξηγούσαν οι άνθρωποι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζεται, πλέον, για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματός του και τις τελευταίες ανοιχτές συγκεντρώσεις στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Κυρίως, όμως, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα των εκλογών καθώς οι επιτελείς του θεωρούν ότι η αυτοδυναμία έχει πλέον «κλειδώσει», αν και ορισμένοι περιμένουν και την τροπή που θα πάρουν οι δύο τηλεμαχίες.
ΚΡΥΦΑ ΧΑΡΤΙΑΣκέφτονται να ανακοινώσουν «τσάρο» και κυβερνητική δομή
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο μεγάλο ραντεβού για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησής του. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ιπποκράτους εξετάζουν δύο ενδεχόμενα ως κρυφά χαρτιά για τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας.
Πρώτον, να ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου το όνομα του νέου «τσάρου» της οικονομίας, πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος.
Δεύτερον, να ανακοινώσει τη δομή της κυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται σε ένα πανίσχυρο πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο θα συνεργάζεται άμεσα με τους γενικούς γραμματείς, ώστε οι υπουργοί να μένουν απερίσπαστοι στα επιτελικά τους καθήκοντα.
Για πολλούς, βέβαια, η νέα δομή μπορεί να εκληφθεί και ως αποψίλωση των αρμοδιοτήτων των πολιτικών ηγεσιών, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Γ. Παπανδρέου να μη δημιουργηθούν υπουργικά φέουδα μέσα στην κυβέρνησή του.
Ως μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση εξέλαβαν και τα περισσότερα κορυφαία στελέχη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κάνοντας χρήση του αποκλειστικού προνομίου που διαθέτει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε χωρίς να διαπραγματευτεί με κανέναν ποιους θέλει ο ίδιος να έχει μαζί του στην ΚΟ και, ίσως, και στην κυβέρνησή του.
ΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑΤο Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με 12 φορείς (συνδικάτα και επιμελητήρια) που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε και τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου που ετοίμασε η Ιπποκράτους υπό τον ενδεικτικό τίτλο «καμία ανοχή στην ανομία στα καμένα της Αττικής»:
Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών έως ότου κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες.
Ειδική Υπηρεσία Πρόληψης και Καταστολής Αυθαιρέτων Κατασκευών.
Λειτουργία τηλεπισκοπικού συστήματος εντοπισμού νέων οικοδομών.
Υποχρεωτική κτηματογράφηση με επείγουσες διαδικασίες.
Επείγουσα ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: