Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΒΙΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Αφού αρνήθηκε στον Κώστα Σημίτη τη θέση του επικεφαλής και δεν προχώρησε η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε τη σίγουρη λύση του Γιάννη Ραγκούση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Παρά το... υψηλό του αξίωμα (γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου) είναι ένα νέο στέλεχος, με μόλις δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή (μέχρι το καλοκαίρι του 2007 ήταν δήμαρχος Πάρου). Είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και ο πρώτος από μια σειρά νέων στελεχών που αναδείχθηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά του «να χτίσει το νέο ΠΑΣΟΚ...».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η υπόλοιπη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Είναι ίσως το πρώτο ψηφοδέλτιο που συγκρότησε ο Γ. Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχει το βλέμμα του στραμμένο στις εσωκομματικές ισορροπίες.
Ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε πρόσωπα:
- Της νέας γενιάς, με μικρό σχετικά μέσο όρο ηλικίας (εξαιρείται φυσικά η συμβολική υποψηφιότητα του Εμμ. Κριαρά).
- Που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του, αφού στις έξι εκλόγιμες θέσεις τις τρεις τις εμπιστεύθηκε σε στενούς συνεργάτες του (Ραγκούσης, Γερουλάνος, Μόσιαλος).
- Που εκπροσωπούν χώρους στους οποίους θέλει να επικεντρώσει το κυβερνητικό του έργο (οικονομία, ανάπτυξη, περιβάλλον, υγεία...).
- Που είναι καταξιωμένα στο χώρο τους και έχουν υψηλές επιστημονικές περγαμηνές..
- Που -πλην των Ραγκούση και Γερουλάνου- δεν έχουν εσωκομματική ανάμειξη στο παρελθόν και δεν έχουν συνδεθεί με ομάδες, τάσεις και πρόσωπα.
Απειροι
Παράλληλα, τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου δεν έχουν, πλην του κ. Ραγκούση, κοινοβουλευτική εμπειρία, ενώ κανείς δεν συμμετείχε ποτέ σε κυβερνητικό σχήμα. Υπό αυτή την έννοια είναι μια άπειρη πολιτικά σύνθεση, στοιχείο που έχει τη σημασία του αν θελήσει ο Γ. Παπανδρέου να χρησιμοποιήσει κάποιους από αυτούς για την κυβέρνηση αν κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο είναι ταυτόχρονα και θετικό, αφού δείχνει ότι είναι σταθερά προσανατολισμένος σε μια νέα γενιά ανθρώπων σηματοδοτώντας την ανανέωση.
Θυμίζουμε ότι στη ΔΕΘ είπε ότι θέλει μια ομάδα στελεχών που την επομένη των εκλογών είτε στη Βουλή είτε στην κυβέρνηση θα σηκώσουν τα μανίκια και θα δουλέψουν.
Στον Γ. Ραγκούση κατέληξε τις τελευταίες τρεις ημέρες για τη θέση του επικεφαλής και η επιλογή του συνδέεται άμεσα και με το μήνυμα της ανανέωσης που ήθελε να στείλει και με το ευρωψηφοδέλτιο (είχε επικεφαλής τον Γ. Παπακωνσταντίνου).
Ο Π. Γερουλάνος, που είναι κοντά του πάνω από 10 χρόνια, προκρίθηκε μεταξύ άλλων πέντε συμβούλων του... Εκπληξη θεωρείται η εκλόγιμη θέση (4η) της κ. Μάγια Τσόκλη, ενώ το όνομα της οικονομολόγου, με εμπειρία από την Παγκόσμια Τράπεζα, Ελενας Παναρίτη είχε «παίξει» πολύ έντονα ακόμα και για την πρώτη θέση.
Εκπληξη είναι ακόμα η 12η και τιμητική θέση που καταλαμβάνει ο καθ. Εμμ. Κριαράς, που γεννήθηκε το 1906! Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι τιμή για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας του Ελληνισμού».
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: