Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΟΠΩΣ ΤΟ '81 ΚΑΙ ΤΟ '93...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Ηταν η τέταρτη ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Πεδίον του Αρεως από το 2004, ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση και αναμένεται να είναι και η πιο κρίσιμη στην προσπάθεια που κάνει να κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές και να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του. Ο ίδιος χαρακτήρισε «καθοριστική για το μέλλον... της χώρας» την ψήφο της Κυριακής και είπε ότι μπαίνει μπροστά σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια» που αρχίζει, χωρίς να ζητάει ανοχή από τους πολίτες...
Τα διλήμματα
«Μένουμε αιχμάλωτοι του παρελθόντος ή ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον; Συνεχίζουμε να λεηλατούμε ό,τι μας έχει απομείνει ή αξιοποιούμε όσα θετικά έχουμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο;» ήταν τα διλήμματα που έθεσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «την Κυριακή κλείνουμε την πόρτα στο παρελθόν».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:
- Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και θα το πετύχει, όπως το πέτυχε το 1981 και το 1993. Χαρακτήρισε αυτή την προσπάθεια «εθνική προσπάθεια», λέγοντας ότι είναι ο ίδιος που μπαίνει μπροστά. «Ελάτε να φτιάξουμε την Ελλάδα που παράγει πλούτο και τον μοιράζει δίκαια σε όλους», είπε.
Οι 100 μέρες
Μίλησε για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πάνω σε αυτό γίνεται όλος ο δημόσιος διάλογος σε όλη την προεκλογική περίοδο. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν προτείνει τίποτα παρά μόνο κατηγορεί, λες και δεν κυβέρνησε έξι χρόνια.
Στο πλαίσιο σημείωσε είπε ότι αυτό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ των 100 ημερών θα ανατάξει άμεσα την οικονομία, θα κάνει το φορολογικό σύστημα δίκαιο και εργαλείο ανακατανομής του εισοδήματος, θα δώσει ανάσα σε δανειολήπτες και επιχειρήσεις. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην καλλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες, υπογράμμισε: «Δεν υπόσχομαι ότι θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 μέρες, μπορούμε όμως να της δώσουμε τον χρόνο να ανασάνει, να της δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική».
Το νέο μοντέλο
- Αναφέρθηκε εκτενώς και στο νέο μοντέλο κυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει για να σπάσει τον κομματισμό του κράτους και να το διαχωρίσει από το κόμμα. Γι' αυτό επανέλαβε ότι:
* Η δημόσια διοίκηση θα στελεχωθεί από τους άξιους και άριστους και όχι τους αρεστούς καθώς όλες οι θέσεις ευθύνης θα δημοσιοποιηθούν για να υποβάλει υποψηφιότητα όποιος θέλει και θα κριθεί αξιοκρατικά.
* Στο κόμμα θα δουλεύουν στελέχη που η πορεία τους και η αντίληψή τους δεν θα απορρέει και δεν θα καθορίζεται από τη θέση που θα κατέχουν στο κράτος. Γι' αυτό θα θεσπίσει ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και στο κόμμα, ούτως ώστε το κράτος να υπηρετεί τον πολίτη χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.
- Αναφέρθηκε μόνο μία φορά ονομαστικά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «ο κ. Καραμανλής ζητάει τη ψήφο σας για να κάνει πάλι τα ίδια». Τον κατηγόρησε ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα θεμελιώδη προβλήματα της κοινωνίας και δεν εξασφάλισε τίποτα στους Ελληνες, οι οποίοι ξέρουν ότι στις 4 Οκτωβρίου κρίνονται ζωτικά ζητήματα για τη ζωή τους και για τη χώρα.
- Επανέλαβε, αναφερόμενος στον εαυτό του, αυτό που λέει συχνά: «Δεν θα υποταχθώ σε κανέναν, δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν λογοδοτώ σε κανέναν άλλο παρά μόνο στους πολίτες». Τόνισε ότι δεν ζητεί ανοχή αλλά συμμετοχή.
«Πάμε μαζί»
Εστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού της τελευταίας στιγμής, λέγοντας ότι «η νίκη θα κερδηθεί στις κάλπες και μόνον εκεί», ζητώντας παράλληλα «ούτε μία ψήφος να μην πάει χαμένη» καθώς «κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Στο πλαίσιο αυτό και με τη φράση «πάμε μαζί» κάλεσε να δώσουν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, αυτούς που αγωνίζονται για το περιβάλλον (έμμεση αναφορά προς αυτούς που σκέφτονται να ψηφίσουν τους Οικολόγους), τους νέους, τους άνεργους, τους νέους επιστήμονες, τους αγρότες, τους πολίτες που θέλουν διαφάνεια, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ακόμα κι εκείνους που απογοητεύτηκαν από τη Ν.Δ. «Σας θέλουμε κοντά μας», είπε.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: