Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Πράσινο τσουνάμι, γαλάζια κατάρρευση....


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ
Προάγγελος αυτοδύναμης κυβέρνησης Παπανδρέου η χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα ενώ το κυβερνών κόμμα καταποντίζεται...
Με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα το ΠαΣοΚ σφράγισε από χθες τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής και διέλυσε τα σενάρια που διακινούσαν την τελευταία περίοδο οι αντίπαλοί του για αδυναμία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τόσο ο παλμός και ο όγκος του πλήθους στις ανοιχτές συγκεντρώσεις όσο και τα συμπεράσματα των μετρήσεων που έχει στη διάθεσή της η Ιπποκράτους δείχνουν ότι το ΠαΣοΚ διατηρεί πλέον διαφορά ασφαλείας από τη ΝΔ η οποία...
μάλιστα αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες, διασφαλίζοντας στη νέα Βουλή άνετη πλειοψηφία, τουλάχιστον 155 εδρών. Περίπου τα ίδια δεδομένα διαπιστώνει και με τις δικές της μετρήσεις η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν τα αποσιωπά για να μη γενικευθεί το κλίμα απογοήτευσης και κατήφειας που επικρατεί στην εκλογική βάση της. Παρά τις προσπάθειες του κ. Κ. Καραμανλή να δημιουργήσει αισθήματα ανάτασης με τις συνεχείς εμφανίσεις του στην τηλεόραση, αλλά και με καθημερινές συγκεντρώσεις σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί εικόνα κατάρρευσης και έντονου προβληματισμού για τις εσωκομματικές εξελίξεις την επομένη των εκλογών.

Οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τις προχθεσινές εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου για τη δομή και την εικόνα της κυβέρνησής του και ιδίως τις δεσμεύσεις του για τη θέσπιση ασυμβιβάστου μεταξύ κομματικής και κρατικής ιδιότητας και τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων τα οποία σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη.

O πως υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του Κινήματος οι δεσμεύσεις Παπανδρέου για το νέο ύφος που επιχειρεί να εισάγει στην εξουσία επιδοκιμάζεται και από τους ανένταχτους και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους οι οποίοι χαρακτηρίζουν θετικές και προς τη σωστή κατεύθυνση τις εξαγγελίες του.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν και από τις καθημερινές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό του ΠαΣοΚ, οι οποίες εμφανίζουν επίσης πρωτοφανή συσπείρωση των οπαδών του κόμματος και ασυνήθιστη διείσδυση σε ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Οπως τονίζουν στελέχη του ΠαΣοΚ η διαφορά από τη ΝΔ έχει αυξηθεί, παρά την ενίσχυση της συσπείρωσης των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος και δημιουργεί πλέον τη βεβαιότητα ότι έχει κερδηθεί και το στοίχημα της αυτοδυναμίας στη νέα Βουλή και της σταθερότητας της νέας κυβέρνησης.

Τη δυναμική που αναπτύσσει το ΠαΣοΚ την τελευταία εβδομάδα προσπαθεί να ανακόψει ο Πρωθυπουργός με συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις του, χωρίς όμως να κατορθώνει να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. Μόνο χθες ο κ. Καραμανλής παραχώρησε μια τηλεοπτική συνέντευξη, είχε συζήτηση με πολίτες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην Ηλιούπολη, το απόγευμα μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Σύρο και το βράδυ απάντησε σε ερωτήσεις επισκεπτών του Διαδικτύου, μέσω του κόμβου «twitter».

Τα μηνύματα όμως που λαμβάνει η Ρηγίλλης από τις εκλογικές περιφέρειες είναι ότι το κλίμα δεν έχει αλλάξει από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών και ότι το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως διατηρεί τις δυνάμεις του στην Περιφέρεια αλλά καταποντίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα και στην Κρήτη.
BHMA

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: